Abdominoplastia

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia siluetei

Abdominoplastia

Interven┼úia de abdominoplastie este o interven┼úie prin care se îndeparteaz─â excesul de piele ┼či gr─âsime situat în zona abdomenului inferior ┼či poate implica ┼či int─ârirea musculaturii abdominale relaxate. Chirurgii plasticieni utilizeaz─â o varietate de tehnici în cazul abdominoplastiei. Aceast─â interven┼úie poate fi combinat─â cu alte interven┼úii de modelare a corpului, inclusiv liposucția sau alte interven┼úii. Opera┼úia de abdominoplastie nu este un tratament pentru sl─âbire. Indivizii obezi care inten┼úioneaz─â s─â piard─â în greutate, trebuie s─â amâne orice form─â de chirurgie în vederea contur─ârii corpului pân─â în momentul în care vor fi capabili s─â î┼či men┼úin─â greutatea în limite normale.

TRATAMENTE ALTERNATIVE - constau în a nu trata zonele în care s-a pierdut calitatea pielii sau zonele cu depozite de grasime. Liposuc┼úia poate constitui o alternativ─â chirurgical─â la abdominoplastie în cazul unui individ cu greutate normal─â, care are o piele cu un un tonus bun iar depozitele de gr─âsime sunt bine localizate. Totodat─â dieta ┼či exerci┼úiile fizice sunt un beneficiu în sensul reducerii excesului de greutate ┼či gr─âsime.

RISCURILE IMPLICATE DE OPERA┼óIA DE ABDOMINOPLASTIE Fiecare procedur─â chirurgical─â implic─â un anumit grad de risc ┼či este important s─â în┼úelegeți riscurile implicate de intervenția de abdominoplastie. Decizia fiecarui individ în a se supune unei interven┼úii chirurgicale se bazeaz─â pe compararea riscurilor cu beneficiile poten┼úiale. Totu┼či, de┼či majoritatea pacien┼úilor nu vor suferi niciodat─â urmatoarele complicații, trebuie s─â discuta┼úi despre ele cu chirurgul plastician pentru a fi sigur ca ai in┼úeles posibilele consecin┼úe ale abdominoplastiei.

Sîngerarea- Este posibil─â desi este mai degrab─â neobi┼čnuit s─â se produc─â episoade de sîngerare în timpul sau dup─â opera┼úie. Dac─â sângerarea apare postoperator, este posibil s─â fie necesar un tratament pentru drenarea sângelui acumulat (hematoame). Nu lua medicamente antiinflamatoare sau aspirin─â cu zece zile inainte de operație, deoarece acestea pot m─âri riscul de sângerare.

Infec┼úia - Infecțiile sunt neobi┼čnuite dup─â acest tip de opera┼úie. Dac─â apare orice fel de infec┼úie, tratamentul include administrarea de antibiotice sau o alt─â interven┼úie chirurgical─â.

Modificarea sensibilit─â┼úii pielii - cel mai frecvent apare diminuarea sau pierderea sensibilita┼úii la nivelul pielii în partea inferioar─â a abdomenului. Va reveni treptat la normal dar in anumite zone, mai ales cele inferioare,  poate s─â nu se rezolve complet dup─â abdominoplastie.

Aspect neregulat al suprafe┼úei pielii - Problemele legate de aspectul neregulat al pielii ┼či apari┼úia depresiunilor este posibil─â în opera┼úia de abdominoplastie. Este posibil─â de asemenea apari┼úia unor incre┼úituri, pliuri ale pielii.

Complicații pulmonare - Complicațiile pulmonare pot ap─ârea ca efect secundar al emboliei pulmonare (blocarea vaselor de sange din pl─âmâni de c─âtre un cheag de sânge) sau al dificult─âților de readaptare ale pl─âmânilor dup─â anestezia general─â. Dac─â aceste complicații apar, este posibil s─â ai nevoie de spitalizare și tratament adițional. Embolia pulmonar─â poate amenința viața sau poate fi chiar fatal─â în unele cazuri.

Cicatricile - Cicatricile anormale sunt neobișnuite dar posibile și țin în principal de particularit─âțile pielii. Acestea pot avea un aspect neatractiv și o culoare diferit─â de restul pielii. Uneori pot fi necesare intervenții chirurgicale ulterioare pentru corectarea aspectului acestora.

Anestezia- Atât anestezia local─â cât ┼či anestezia general─â implic─â riscuri. Sunt posibile complica┼úii, accidente, dar acestea sunt aceleași ca pentru orice alt─â intervenție chirurgical─â.

Asimetrii - În urma remodelarii corpului prin abdominoplastie pot rezulta asimetrii. Factori precum tonusul pielii, depozitele de gr─âsime, proeminen┼úele scheletului, sau tonusul musculaturii pot determina asimetrii naturale în aspectul corpului.

Recuperare întârziat─â- Desfacerea inciziilor sau vindecarea cu întârziere a acestora este posibil─â. Anumite regiuni din zona abdomenului se pot vindeca mai greu. Anumite zone de piele se pot necroza. Aceasta implic─â schimbarea frecvent─â a pansamentelor sau chiar viitoare interven┼úii chirurgicale pentru a îndep─ârta ┼úesutul nes─ân─âtos. Complica┼úiile de acest gen apar mai cu seam─â în cazul fum─âtorilor.

Reac┼úii alergice - Rareori au fost înregistrate cazuri de alergii la benzile de leucoplast, firele de sutur─â. Reac┼úii sistemice care sunt mai serioase, pot rezulta în urma medicamentelor folosite în timpul interven┼úiei sau al tratamentului medicamentos. Înl─âturarea reac┼úiilor alergice implic─â un tratament adi┼úional.

Seroame - Acumul─ârile de fluide nu sunt frecvente ┼či apar mai cu seam─â între piele ┼či peretele abdominal. Dac─â aceast─â complica┼úie apare, vor fi necesare proceduri de drenaj a fluidului.

Ombilic - este posibil─â repozi┼úionarea gre┼čit─â, apari┼úia unor cicatrici în zona acestuia sau chiar dispari┼úia ombilicului. Efecte pe termen lung - Acest tip de alter─âri ale conturului corpului apar ca urmare a vârstei înaintate, pierderii în greutate sau câ┼čtigului în greutate, sarcinii sau a altor circumstan┼úe nu neap─ârat legate de abdominoplastie.

Durere- Foarte rar pot apare dureri cronice datorit─â nervilor prin┼či în cicatricile rezultate în urma abdominoplastiei. Rezultate nesatisfac─âtoare - Vei putea fi dezam─âgita de rezultatele interven┼úiei chirurgicale. Rareori este necesar─â o alt─â interven┼úie chirurgical─â pentru a realiza unele corec┼úii. Alteori chirurgul v─â poate propune de la inceput intervenții seriate astfel încât rezultatul final nu va fi vizibil dup─â prima intervenție.

INTERVEN┼óII CHIRURGICALE AUXILIARE Dac─â apar complica┼úii este posibil s─â fie necesar─â o nou─â interven┼úie sau aplicarea unui tratament. Chiar dac─â riscurile ┼či complica┼úiile nu sunt frecvente, riscurile citate mai sus sunt în mod particular asociate abdominoplastiei. Alte complica┼úii sau riscuri sunt mai curând neobi┼čnuite.

┼×tiin┼úa medicinei ┼či chirurgia nu este o ┼čtiin┼ú─â exact─â. Totu┼či de┼či rezultatele bune sunt de a┼čteptat, nu se poate oferi o garan┼úie în privin┼úa rezultatelor ob┼úinute.