Acid hialuronic

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Estetica buzelor

Acid hialuronic

 

 

  În ultimii 10 ani, conceptul de rejuvenare facial─â a consemnat un progres însemnat atât în ceea ce privește calitatea produselor utilizate cât și tehnicile practicate pentru o rec─âp─âtare a aspectului tineresc al pomeților, redistribuția volumului facial și o vizibil─â îmbun─ât─âțire a calit─âții pielii.

Terapia adjuvant─â de reîntinerire facial─â trebuie s─â fac─â parte din repertoriul fiec─ârui chirurg plastician, iar de aici mânuirea fillerelor biologici pentru a corecta diversele diformit─âți congenitale sau dobândite completeaz─â în mod fericit tehnicile clasice chirurgicale cum ar fi liftingul facial, blefaroplastia.

La ora actual─â exist─â o gam─â larg─â de produse de fillere faciale, dar dup─â entuziasmul de la început datorat utiliz─ârii produselor nebiologice (materiale alloplastice), concluzia general─â este c─â materialele biologice biodegradabile (acid hialuronic, grasime autolog─â) dau rezultate mult superioare. Pân─â în anii 1980, era la mare moda utilizarea siliconului injectabil, ca produs permanent pentru corecția ridurilor de la nivelul feței sau pentru a obține o creștere a volumului buzelor, dar datorit─â numeroaselor efecte adverse observate (granuloame, siliconoame, modific─âri ale tegumentului), este mult mai sigur ca s─â utilizați un filler biologic degradabil, recomandat de c─âtre medicul chirurg platician. Avantajul acestora const─â în faptul c─â sunt ușor de mânuit (de regul─â produsele vin de la produc─âtor în seringi preumplute de 0,8ml - 1ml sau 2 ml), cu o vâscozitate adaptat─â zonei de injectat, ușor de injectat cu ajutorul unor ace extrem de fine sau microcanule. Este important de știut c─â efectul lor este imediat (în clinica noastr─â injectarea are loc în colaborare cu pacientul care poate observa cu ajutorul oglinzii modific─ârile obținute) și dureaz─â în medie între 9-12 luni, în funcție de stilul de viaț─â, arderile metabolice ale fiec─ârui individ.

Înainte de injectare, pacientul este informat asupra procedurii, la ce modific─âri se poate aștepta in zona vizat─â în urma inject─ârii precum și la eventualele efecte adverse.

De regul─â, procedura dureaz─â în medie între 30-60 minute, nu este dureroas─â datorit─â utiliz─ârii de creme anestezice sau anestezia nervilor periferici (ca la stomatolog). Trebuie avizat pacientul c─â inject─ârile fillerelor la nivelul sanțurilor nasolabiale, pomeților, buzelor, pentru estomparea cearcanelor, pot determina 2-3 zile roseaț─â, durere, echimoze sau jen─â trec─âtoare.

De aceea, se recomand─â ca posttratament, pentru diminuarea efectelor nepl─âcute, aplicarea de gheaț─â local, antihistaminice (claritine sau aerius).

O atenție deosebit─â trebuie acordat─â pacienților care fac frecvent herpesuri faciale. La aceasta categorie de subiecți administrarea de acyclovir (antiviral) este obligatorie.

Tot obligatorie este și practicare masajului zonelor injectate pentru o mai bun─â uniformizare și distribuție a fillerului facial. Deasemeni, este contraindicat─â utilizarea machiajului facial timp de 12 ore, expunerea la soare sau radiații U.V., solar.

În cazul în care persist─â dup─â 5-7 zile mici asimetrii sau se dorește un volum mai mare, se poate reinjecta același produs pân─â la obținerea efectului dorit în acord cu chirurgul plastician.