Chirurgia tumorilor mici faciale

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Chirurgia tumorilor mici faciale

La ora actual─â asist─âm la o explozie de diverse afecțiuni cutanate faciale-formațiuni tumorale, de care pacienții sunt îngrijorați c─â pe parcursul timpului și sub influența radiațiilor solare se pot tranforma în neoplazii cutanate. Nimic nu este mai greșit decât fraza, des auzit─â în cabinetul medical: ”Alunița o am din naștere și dac─â o scot poate provoca cancer!” Nimic m-ai greșit!!!

Esențial pentru orice formațiune tumoral─â situat─â nu numai la nivelul feței ci și în alte p─ârți ale corpului, este supravegherea sa, astfel c─â la orice semn de agitație (prurit accentuat, schimbarea culorii, apariția de fenomene inflamatorii perilezionale, traumatizarea repetat─â) pasul urm─âtor const─â în vizita la medicul de familie care v─â v-a îndruma c─âtre un medic specialist pentru indep─ârtarea sa.

Intervenția chirurgical─â în sine nu este în marea majoritate a cazurilor complicat─â, anestezia este local─â, iar piesa se scoate cu marj─â de siguranț─â, atât în plan orizontal, cât și în profunzime cu țesut aparent indemn. Formațiunea tumoral─â este supus─â examenului histopatoplogic, care indic─â c─â leziunea a fost cur─âțat─â în totalitate și certific─â diagnosticul preoperator. În cazul în care leziunea se dovedește a fi malign─â, pacientul este dispensarizat și presupune colaborarea in echip─â (radioterapie, chimioterapie), în funcție de diagnosticul obținut prin examinarea anatomo-patologic─â. Dup─â îndep─ârtarea leziunii, grija principal─â a chirurgului este ca sutura s─â fie cât se poate de bine executat─â și camuflat─â în liniile de tensiune ale feței. De regul─â, firele de sutur─â sunt atraumatice, extrem de fine și se scot la 5 -7zile. Recuperarea este rapid─â iar rezultatul definitiv.

INGRIJIRI POSTOPERATORII:

-igien─â local─â riguroas─â;

-este interzis─â expunerea la soare, solariu, saun─â, timp de 3-4 s─âp─âamâni;

-pentru a obține o cicatrice cât mai cosmetic─â utilizarea de benzi de silicon, crem─â tip dermatix, contractubex.