Estetica buzelor

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Estetica buzelor

In epoca modern─â,femeile apreciaz─â buzele c─ârnoase și senzuale ce dau un aspect tânar al feței, buzele subțiri, cu numeroase riduri fine, peribucale, fiind asociate cu stigmatul îmb─âtrânirii și un aspect r─âutacios al feței. Gura, datorit─â structurii anatomice și funcției sale (mușchi, mucoas─â, glande sebacee ce împreun─â creaz─â un organ moale, ușor depresibil și extrem de mobil) constituie o zon─â dificil de rejuvenat. În dinamic─â, la aceeași persoan─â pe parcursul trecerii timpului se observ─â modific─âri izbitoare: buzele se alungesc și se subțiaz─â, apar numeroase crețuri și riduri fine la nivelul buzei albe, colțurile buzelor coboar─â oferind un aspect trist. În final, țesutul moale al șanțurilor nasolabiale devine atât de excesiv accentuând aspectul îmb─âtrânit al gurii încât procedeul de rejuvenare devine dificil chiar și în cele mai experimentate mâini.

Pentru augmentarea sau/și reconturarea buzelor, cele mai folosite produse în clinica noastr─â sunt cele pe baza de acid hialuronic, datorit─â propriet─âților viscoelastice, stabilit─âții, rolului protector asupra membranei celulare și a efectelor adverse minore. Preparatele se utilizeaz─â în seringi preumplute, cu conținut steril, de 1-2 ml, iar injectarea se efectueaz─â fie cu ace cu diametrul adaptat la gradul de vâscozitate al preparatului sau cu ajutorul microcanulelor.

Preoperator, pacientei i se explic─â în detaliu tehnica de injectare, locul de injectare pentru a se obține efectul dorit precum și faptul c─â micile imperfecțiuni pot fi retușate dup─â 2-3 s─âpt─âmâni.

La injectare pacienta acuz─â doar un ușor disconfort, deoarece se utilizeaz─â anestezia local─â de tip bloc nervos infraorbital și mentonier, anestezie ce dureaz─â în medie 30 minute, la care se poate asocia crema anesteziant─â percutan─â de tip Elma. De regul─â, tehnica de injectare este cea trasant─â, începându-se cu accentuarea conturului buzelor, oferindu-le astfel și proiecție, urmat─â de creșterea volumului buzei roșii. Pentru obținerea creșterii volumului și proiecției, injectarea la nivelul buzei roșii se efectueaz─â submuscular, pentru ca produsul s─â nu fie ușor vizibil. În medie, pentru procesul de augmentare al buzelor la un pacient normal, volumul necesar variaz─â între 1-2 ml.

Imediat postinjectare, se poate aprecia forma și dimensiunea final─â. Din punctul de vedere al longevit─âții produsului, acesta variaz─â in funcție de metabolismul individului, fumat ca și de gradul de mobilitate al zonei, dar se poate spune c─â persistența sa este în jur de 9-12 luni.

Ca și reacții adverse, sunt de amintit: edemul ce dureaz─â 3-5 zile, echimozele, jena dureroas─â, formarea de noduli. Este obligatoriu, postinjectare, masajul repetat pentru uniformizarea substanței timp de 3-4 s─âpt─âmâni, tratamentul cu antivirale (acyclovir) dac─â obișnuiți s─â faceți herpes bucal, evitarea în primele zile la expunerea la soare, solar. Cazurile de alergie și hipersensibilitate la acidul hialuronic sunt extrem de rare și de aceea nu necesit─â testare prealabil─â.

O alt─â alternativ─â pentru augmentare buzelor este cea cu gr─âsime autolog─â. Gr─âsimea aspirat─â de la nivelul abdomenului, coapselor, cu ajutorul unei canule speciale, dup─â tratare (decantare, sp─âlare cu ser fiziologic) este injectat─â fracționat, în supracorecție. De regul─â, 30-40% din produsul injectat se resoarbe, astfel c─â uneori este nevoie de a se repeta procedeul de dou─â-trei ori, la un interval de 4-6 s─âpt─âmâni. Deși este un procedeu mai laborios, cu o recuperare mai indelungat─â, se pare c─â are rezultatele cele mai stabile în timp.

În ultimii ani, au ap─ârut și în țara noastr─â implantul siliconic de buze (ca structur─â asem─ân─âtor implantului mamar). Produc─âtorul il ofer─â în mai multe dimensiuni, adaptat particularit─âților individuale. Tipul de anestezie este similar cu cel utilizat la injectarea acidului hialuronic, iar introducerea sa se efectueaz─â cu ajutorul unei pense speciale ce creez─â un tunel, între mucoas─â și mușchi în care se introduce implantul. Ca și reacții adverse sunt de amintit edemul, echimozele, deplasarea implantului.