Ginecomastie

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia sanului

Ginecomastie

Afecțiune cunoscut─â înc─â din Grecia antic─â, ginecomastia este termenul ce definește creșterea în volum a glandelor mamare la b─ârbați, ce în principal poate avea doua cauze singulare sau în asociere: hipertofia de țesut glandular +/- creșterea țesutului adipos. Se știe c─â în adolescenț─â, b─âieții pot prezenta diverse grade de hipertrofie mamar─â, cu efect tranzitoriu. Dac─â aceasta persist─â sau dac─â apare la barbatul adult, brusc, f─âr─â o cauz─â decelabil─â, trebuiesc efectuate investigații specifice pentru a o determina (dezordini endocrine, tumori testiculare, autoadministrarea de droguri –marijuana, ciroz─â hepatic─â, neoplasm pulmonar).

Abordarea terapeutic─â a ginecomastiei la un adolescent este conservativ─â, cu control periodic și numai dac─â dureaz─â de mai mult de 2-3 ani se recurge la o evaluare am─ânunțit─â pentru detectarea cauzei. În cazul în care afecțiunea nu este asociat─â cu o alt─â boal─â sever─â, ap─ârând la tineri intre18-24 ani sau la vârsta adult─â, netratarea sa poate determina probleme psihologice serioase.

Candidatul ideal pentru a se supune unei astfel de operație trebuie s─â se afle într-o stare de s─ân─âtate bun─â, cu o greutate normal─â raportat─â la vârsta și în─âlțime; s─â nu fumeze sau s─â consume medicamente, droguri care s─â-i creasc─â tendința la sângerare. Este obligatorie efectuarea mamaografiei preoperator. Intervenția are loc sub anestezie general─â, dureaz─â în medie 2-2,5 ore, cu spitalizare de 24 ore. Surplusul de volum glandular se excizeaz─â prin incizie periareolara, cu asocierea lipoaspirației pentru netezirea mai bun─â a periferiei și permiterea tegumentului de a se retracta mai bine. Dac─â pacientul prezint─â un aspect tipic feminin al sânilor, atunci se poate apela la diferite tehnici care abordeaz─â nu numai excesul glandular, adipos ci și cel tegumentar: incizie sub forma de „L”sau transvers─â sau chiar in „T” clasic (în cazurile severe de sc─âdere ponderal─â important─â). Drenajul timp de 24-48 ore este obligatoriu ca și purtarea de brasier─â toracal─â compresiv─â timp de 4 s─âpt─âmâni. De regula, firele se scot la 12-14 zile, iar aspectul definitiv este evaluat la 3 luni postoperator.

Ca și complicatii sunt de notat:

-riscuri legate de anestezia general─â si administrarea de medicamente anestezice; -echimoze, tumefactia sânilor, sângerare abundent─â cu formarea de hematoame voluminoase;
-infectie, celulita (rar intalnite datorita administrarii intra si postoperator de antibiotic timp de 7 zile);
-necroza complexului arelomamelonar, necroza tesutului adipos ;
-lipsa de sensibilitate si erectie al mamelonului;
-cicatizare lent.//sau prezența de cicatrici vicioase;