Ginecomastie

Ginecomastia

Ginecomastia poate fi definita ca o afectiune ce presupune marirea permanenta a sanilor la barbati. Ginecomastia poate fi intalnita la un singur san sau la ambii sani. Aceasta crestere a sanilor la barbati este rezultatul unui dezechilibru hormonal: organismul secreta mai mult estrogen (hormon feminin) decat testosteron (hormon androgin).

Estrogenul determină trasaturi specifice femeilor (inclusiv sani proeminenti), in timp ce testosteronul permite dezvoltarea trasaturilor specific masculine (muschi, voce groasa, par pe corp si pe fata). Indiferent de cauza care a determina dezvoltarea sanilor, pacientul are de suferit la nivel psihic, pentru ca se simte rusinat si ii scade stima de sine.

Astfel, exista riscul ca el sa inceapa sa-si ascunda corpul si caute sa se izoleze de altii.

Tipuri de ginecomastie

  1. GINECOMASTIE ADOLESCENTINA – reprezinta consecinta schimbarilor hormonalece apar i adolescenta,deseori asociata cu dezvoltare sexuala precoce. De obicei apare in jurul varstei de 12 -14 ani si involueaza dupa 1-2 ani.
  2. GINECOMASTIE DE SENESCENTA -apare in jurul varstei de 50 de ani si se datoreaza de regula cresterii in greutate ce apre in decursul anilor.
  3. GINECOMASTIE PATOLOGICA – afectiunea are debut rapid, poate fi dureroasa, apare bilateral si se poate datora aparitiei unei tumori sau se poate datora consumului indelungat de marihuana, substante ce contin testosteron sau steroizi anabolici.

Stabilirea diagnosticului de ginecomastie

Inainte de operatia de ginecomastie fiecare pacient trebuie sa fie evaluat de catre un medic specialist ce va efectua:

  • anamneza si examinarea sanilor bilateral;
  • set de analize, inclusiv analize hormonale;
  • echografie mamara sau mamografie.Echografia poate oferi detalii despre raportul dintre procentul de grasime si glanda mamara, orientand chirurgul spre cea mai eficienta procedura pentru operatia de ginecomastie.

Tratamentul chirurgical al ginecomastiei

Interventia nu este una dureroasa, are o durata de aproximativ 1-2 ore si se executa cu anestezie generala, sau anestezie locala in functie de metoda chirurgicala aleasa.

  1. Ginecomastia glandulara se trateaza prin mastectomie subcutana, prezentandu-se ca o masa izolata fibroasa palpabila direct sub areola. Odata cu indepartarea masei fibroase, se observa retractia areolei la o dimensiune mult mai normala.
  2. Pseudoginecomastia, ce presupune o crestere predominenet grasoasa a glandei mamare se poate rezolva chirurgical, cu cicatrici minime prin lipoaspiratie
  3. Forma mixta ce are ca rezolvare tratament mixt: lipoaspiratia asociata cu excizia directa a tesutului glandular.

Postoperator

Postoperator, pacientului i se fac urmatoarele recomandari:

  • a nu efectua efort fizic, in special cu bratele timp de 10-14 zile;
  • firele se scot la 10 zile;
  • corsetul va fi purtat timp de 4-6 saptamani in asociere cu gheata local;
  • va primi medicatie antibiotica si antiinflamatorie timp de 7 zile

Riscuri postoperatorii

  • hematom,serom(in primele 2-5 zile);
  • cicatrizare defectuoasa;
  • infectii;
  • necroza de areola mamara;
  • asimetrie de areola mamara, a tesutului glandular si/sau grasos

Din aceeasi categorie: