Lipoabsorbtia

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia siluetei

Lipoabsorbtia

  Interven┼úia de lipoaspira┼úie este o interven┼úie prin care se îndeparteaz─â depozitele nedorite de grasime din anumite zone ale corpului, inclusiv de pe fa┼ú─â, gît, bra┼úe, trunchi, abdomen, fese, ┼čolduri, coapse, genunchi ┼či glezne.

  Liposuc┼úia nu este o metod─â de slabire, dar este o metod─â de îndep─ârtare a depozitelor de gr─âsime localizate ┼či care nu pot fi îndep─ârtate cu ajutorul exerci┼úiilor fizice. Liposuc┼úia poate fi executat─â ca o prim─â procedur─â pentru conturarea corpului sau poate fi combinat─â cu alte proceduri chirurgicale ca liftingul facial sau abdominoplastia.
  Cei mai buni candida┼úi la lipoaspira┼úie sunt indivizii cu greutatea relativ normal─â care prezint─â gr─âsime în exces în anumite zone ale corpului.
  Un mai bun rezultat final este ob┼úinut dac─â pielea este elastic─â ┼či ferm─â. Pielea flasc─â ┼či în exces nu se va rea┼čeza singur─â peste noul contur ┼či este posibil s─â fie necesar─â folosirea unor alte tehnici chirurgicale pentru a îndep─ârta excesul de piele ┼či a o întinde pe cea r─âmas─â. Iregularit─â┼úile corpului având alte cauze decât gr─âsimea nu pot fi îmbun─ât─â┼úite prin liposuc┼úie. Numai prin intermediul interven┼úiei de liposuc┼úie nu va fi îmbun─ât─â┼úit aspectul zonelor afectate de ceea ce se obi┼čnuie┼čte a se numi “celulit─â” . 

RISCURILE IMPLICATE DE INTERVENŢIA DE LIPOSUCŢIE

  Fiecare procedur─â chirurgical─â implic─â un anumit grad de risc ┼či este important s─â le în┼úelegi pe cele legate de interven┼úia de liposuc┼úie. Decizia fiec─ârui individ în a se supune unei interven┼úii chirurgicale se bazeaz─â pe compararea riscurilor cu beneficiile poten┼úiale. Totu┼či, de┼či majoritatea pacien┼úilor nu vor suferi niciodat─â urm─âtoarele complica┼úii, trebuie s─â discu┼úi despre ele cu chirurgul plastician pentru a fi sigur c─â ai în┼úeles posibilele consecin┼úe ale liposuc┼úiei. 

  Selec┼úia pacien┼úilor
- Indivizii cu o calitate inferioar─â a pielii, cu probleme medicale, care sufer─â de obezitate, sau care au a┼čtept─âri prea mari în leg─âtur─â cu opera┼úia, nu sunt candida┼úii pentru liposuc┼úie.
 
  Sîngerarea- Este posibil─â, de┼či este mai degrab─â neobi┼čnuit s─â se produc─â episoade de sîngerare în timpul sau dupa opera┼úie. Daca sîngerarea apare postoperator este posibil s─â fie necesar un tratament pentru drenarea sîngelui acumulat (hematoame) sau trasfuzii de sânge. Nu lua medicamente antiinflamatoare sau aspirin─â cu zece zile inainte de operatie deoarece acestea pot m─âri riscul de sîngerare.

  Infec┼úia- Infec┼úiile sunt neobi┼čnuite dup─â acest tip de opera┼úie. Dac─â apare orice fel de infec┼úie, tratamentul include administrarea de antibiotice sau posibil- o alt─â interven┼úie chirurgical─â.

  Modificarea sensibilit─â┼úii pielii- Modificarea sensibilit─â┼úii pielii dup─â interven┼úia de liposuc┼úie poate s─â apar─â dar de obicei este trecatoare. Diminuarea (sau pierderea complet─â a sensibilit─â┼úii pielii) apare foarte rar ┼či este posibil s─â nu se rezolve complet.

  Cicatricile- de┼či dup─â o interven┼úie chirurgical─â de obicei inciziile se vindec─â corect, este posibil s─â apar─â cicatrici anormale atât pe piele cât ┼či în ┼úesuturile interioare. Aceste pot avea un aspect neatractiv ┼či o culoare diferit─â de restul pielii. Alte interven┼úii chirurgicale sunt necesare pentru corec┼úia cicatricile cu aspect anormal.

  Aspect neregulat al suprafe┼úei pielii- Problemele legate de aspectul neregulat al pielii ┼či apari┼úia depresiunilor sunt posibile dup─â opera┼úia de liposuc┼úie. Este posibil─â de asemenea apari┼úia unor încre┼úituri ale pielii. Pentru a corecta aceste neregularit─â┼úi ale pielii pot fi necesare alte interven┼úii chirurgicale.

  Asimetrii- În urma remodel─ârii corpului prin lipoaspira┼úie pot rezulta asimetrii. Factori precum tonusul pielii, depozitele de gr─âsime, proeminen┼úele scheletului, sau tonusul musculaturii pot determina asimetrii naturale în aspectul corpului.

  ┼×ocul chirurgical- În rare circumstan┼úe, aceast─â procedur─â poate cauza traume severe, în particular atunci când sunt afectate multiple zone în acela┼či timp. Totu┼či, de┼či complica┼úiile severe nu sunt frecvente, infec┼úiile sau pierderea excesiv─â de fluide poate duce la cazuri grave sau chiar moarte. Complica┼úii pulmonare- Complica┼úiile pulmonare apar atunci când particule de gr─âsime intrate în sânge la locul interventiei r─âmân captive în interiorul plamânilor. Aceasta este o foarte rar─â ┼či posibil fatal─â complica┼úie a liposuc┼úiei. Dac─â aceste complica┼úii apar, este posibil s─â ai nevoie de spitalizare ┼či tratament adi┼úional.

  Pierderi de piele- Acestea sunt rare în urma liposuc┼úiei. Este posibil s─â fie necesare tratamente ulterioare sau chiar interven┼úii chirurgicale. Seroame- Acumul─ârile de fluide nu sunt frecvente ┼či apar mai cu seam─â în zonele în care liposuc┼úia a fost efectuat─â. Dac─â aceast─â complica┼úie apare vor fi necesare proceduri de drenaj a fluidului.

  Anestezia- Atît anestezia locala cît ┼či anestezia general─â implic─â riscuri. Sunt posibile complica┼úii, accidente dar acestea sunt aceleasi ca pentru orice alta interventie chirurgicala.

  Efecte pe termen lung- Aceste tip de alter─âri ale conturului corpului apar ca urmare a vârstei înaintate, pierderii în greutate sau câ┼čtigului în greutate, sarcinii sau a altor circumstan┼úe nu neap─ârat legate de liposuc┼úie.

  Reac┼úii alergice- Rareori au fost înregistrate cazuri de alergii la benzile de leucoplast, firele de sutur─â. Reac┼úii sistemice care sunt mai serioase pot rezulta în urma medicamentelor folosite în timpul interven┼úiei sau al tratamentului medicamentos. Înl─âturarea reac┼úiilor alergice implic─â un tratament adi┼úional.

  Altele- Vei putea fi dezam─âgit(─â) de rezultatele interven┼úiei chirurgicale. Rareori este necesar─â o alt─â interven┼úie chirurgical─â pentru a realiza unele corec┼úii. 

INTERVENŢII CHIRURGICALE AUXILIARE

  Dac─â apar complica┼úii este posibil s─â fie necesar─â o nou─â interven┼úie sau aplicarea unui tratament.

  Chiar dac─â riscurile ┼či complica┼úiile nu sunt frecvente, riscurile citate mai sus sunt în mod particular asociate liposuc┼úiei. Alte complica┼úii sau riscuri sunt mai curând neobi┼čnuite.

  ┼×tiin┼úa medicinei ┼či chirurgia nu este o ┼čtiin┼ú─â exact─â. Totu┼či de┼či rezultatele bune sunt de a┼čteptat, nu se poate oferi o garan┼úie în privin┼úa rezultatelor ob┼úinute.