Liposculptura sani

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia sanului

Liposculptura sani

Cunoscut─â inițial ca o metod─â de înl─âturare a depozitelor localizate de gr─âsime, destinat─â recontur─ârii siluetei, în ultimii ani chirurgii plasticieni utilizeaz─â tot mai des liposuctia/lipofillingul cu scopul de a remodela glanda mamar─â.

LIPOSUCȚIA ÎN SCOP REDUCȚIONAL

Tehnicile tradiționale de reducere mamar─â presupun înl─âturarea excesului de tegument, glanda mamar─â și gr─âsime, cu prețul form─ârii de cicatrici. Liposucția asociat─â tehnicilor de reducere mamar─â constituie o metod─â excelent─â de a reduce volumul sânului, printr-o tehnic─â atraumatic─â, simpl─â și cu cicatici minime. Deasemeni recuperarea este rapid─â, cu complicații minime.

Trebuie subliniat faptul c─â nu orice sân este micșorat doar cu liposucție, indicația major─â o prezint─â:

-glanda mamar─â cu un conținut ridicat de gr─âsime, lucru evidențiat prin efectuarea echografiei mamare sau/și mamografie, mai ales la paciente tinere cu un turgor cutanat de bun─â calitate;

-pseudoginecomastia, în care hipertrofia glandular─â masculin─â se datoreaz─â infiltr─ârii gr─âsoase;

-corectarea asimetriilor mamare congenitale sau dobândite în urma intervențiilor chirurgicale.

Contraimdicații:

-ptoza mamar─â accentuat─â;

-hipertrofie mamar─â cu component─â predominant glandular─â;

-neoplazie mamar─â, alte afecțiuni infecțioase ale sânului;

-sarcina și al─âptarea.

Preoperator se marcheaz─â punctele de intrare ale canulei, 1-2 cm deasupra  șanțului submamar și sub analgezie i.v. sau general─â, dup─â prealabila introducere a unor cantit─âți variabile de soluție pentru hemostaz─â și topire se extrage aceasta, punându-se accentul pe cadranele laterale și mediane ale sânului. Punctul de terminare al procedurii il constituie lipsa celulelor gr─âsoase în aspirat și prezența sângelui în tub. Suprarezecția sânului prin liposucție este imposibil─â datorat─â prezenței tegumentului și a țesutului glandular.

Îngrijirile postoperatorii sunt minime și const─â din pansamentul compresiv și purtarea bustierei timp de 3-4 s─âpt─âmâni. Pentru a maximaliza ascensiunea complexului areolomamar pacienta trebuie inv─âțat─â ca sânul în brasier─â s─â aib─â o poziție de „push-up”, cu mamelonul privind în sus și în afar─â, f─âr─â a fi aplatizat de peretele toracic. Pacientul trebuie avizat c─â în primele 2-3 zile se poate evidenția o scurgere serosanguinolent─â la nivelul orificiilor de intrare ale canulei, fapt absolut normal.

Complcații:

-formarea de echimoze, hematoame, seroame;

-necroz─â tegumentar─â, infecție;

-anestezie cutanat─â tranzitorie la nivel mamelonar.

Postoperator, recuperarea este rapid─â, durerile sunt moderate și r─âspund la analgetice; echimozele se remit în 2-3 s─âpt─âmâni; îndurarea și micii noduli ce se dezvolt─â în primele 2-3 s─âpt─âmâni dispar treptat în 4-6 luni. Activitatea fizic─â se reia în 3-5 zile, cu intrarea în normalitate în 2 s─âpt─âmâni.

LIPOAUGMENTAREA

Noțiunea de creștere a volumului mamar cu ajutorul gr─âsimii nu este o noutate. A debutat în 1895 cand Czerny a publicat pentru prima oar─â transferul cu succes al unui lipom fesier pentru corectarea volumului unui sân micșorat. Cel care popularizeaz─â lipoaugmentarea este Coleman, asfel c─â grefarea cu gr─âsime autolog─â și-a rec─âp─âtat locul în armamentul chiurugului plastician pentru corectarea diverselor probleme mamare ca și pentru creșterea volumului.

INDICAȚII:

-defecte reziduale mici dup─â biopsii, sectorectomie sau reconstrucție cu lambou;

-sâni tuberoși;

-sindrom Poland;

-corecția pectus escavatum;

-margini vizibile ale implantului mamar, contractur─â capsular─â evident─â;

-mascarea unui stern prea vizibil sau deformat,

-crearea armonioas─â a decolteului,

-creșterea volumului mamar.

Pentru a efectua procedura, pacienta trebuie s─â aib─â aștept─âri realistice, cu o creștere moderat─â a volumului glandular. Dac─â se dorește o creștere semnificativ─â, lipoaugmentarea nu poate oferi același rezultate ca un implant mamar.

Din punct de vedere al tehnicii anestezia este general─â, cu recoltarea gr─âsimii în cantitatea dorit─â, prepararea sa (spalare, decantare, centrifugare) și reintroducerea sa cu ajutorul unor microcanule în mici cantit─âți, la diferite nivele pentru a putea supraviețui. Dac─â se injecteaz─â volume mari la fiecare trecere cu canula, exist─â riscul necrozei gr─âsoase, formarea de chisturi, noduli sau calcific─âri, ce pot da interpret─âri eronate la un consult echo/mamografic. Cantitatea de gr─âsime introdus─â variaz─â în fucție de particularitatea cazului: de la 50-80cc pân─â la 250-400cc.

Postoperator, îngrijirile sunt aceleași ca pentru o lipoaspirație obișnuit─â, cu bandaj compresiv al zonei donatoare și purtarea brasierei. De menționat c─â procedeul se poate repeta dup─â 4 luni de la prima intervenție când rezultatul acestuia s-a stabilizat.

Complicații:

-tumefacție, echimoze, disconfort atât la locul zonei donatoare cât și la nivelul sânului;

-diformitate de contur cu asimetrie mamar─â;

-necroz─â grasoas─â,

-noduli, calcific─âri.