Micsorare sani – Mamoreductia

Micsorare sani – Mamoreductia

Sânii perfecţi sunt un ideal dificil de atins. Deşi există mai multe doamne şi domnişoare care îşi doresc sâni mai mari şi apelează la augmentare mamară, însă, şi cazuri în care unele femei sunt nevoite să îşi micşoreze sânii nu numai din raţiuni estetice. Este important de a nota plangerea fiecarei paciente, care poate include:

  • dureri severe de spate si gat,
  • dureri de cap,
  • adincirea urmelor de sutien  datorita greutatii zilnice a sanilor
  • intertrigo submamar
  • paresthezii la nivelul mainilor si degetelor

Mamoreductia: definiţie şi cui se adresează

Transformarea unor sâni mari în nişte sâni cu dimensiuni normale, printr-o operaţie de mamoreductie, poate transforma viaţa unei femei chinuite într-o viaţă normală. Mărturiile femeilor care au făcut acest pas susţin această afirmaţie. Eliberarea de povara greutăţii sânilor are un efect favorabil şi asupra coloanei vertebrale şi a activităţilor de zi cu zi, fapt deloc de neglijat.

In general trebuie sa tinem cont de trei perioade in viata unei femei in care dezvoltarea sanilor devine excesiva si devine necesara corectia chicurgicala:

  1. macromastia se poate dezvolta in adolescenta in asociatie cu dezvoltarea pubertara generala.
  2. intre varsta de 12 ai 18 ani , volumul de dezvoltare al sanilor poate atinge dimensiuni de nedorit, astfel ca poate determina tulburari in insertia in viata cotidiana.
  3. evenimentul secundar care poate influenta dezvoltarea anormala a sanilor este sarcina si alaptarea, macromastia devenind o conditie permanenta.
  4. ultima conditie si cu aparitie tardiva in viata , macromastia este asociata cu inauitarea in varsta si cu cresterea in greutate.

Interventia chirurgicala

Remodelarea constă în ajustarea atât a conţinutului glandular, cât şi a învelişului tegumentar, cu repoziţionarea areolei la o distanţă optimă, care să centreze sânul micşorat. Există nişte repere relativ standardizate pe care majoritatea chirurgilor esteticieni le folosesc pentru efectuarea desenului preoperator. Există de asemenea diferite tehnici chirurgicale, alegerea acesteia depinzând de forma sanului şi de experienţă chirurgului. Important în chirurgia sanului este realizarea unei forme frumoase şi durabile în timp, cu mutarea areolei într-o poziţie corespunzătoare, cu cicatrici cât mai discrete şi fără pierderea sensibilităţii acesteia. Greutatea sanului se poate diminua pornind de la câteva sute de grame până chiar la un kilogram în cazul gigantomastiei.

Interventia se desfasoara in medie pe parcursul a 3 ore dar poate dura pana la 6, in functie de situatia pacientei si este necesara anestezia totala, urmata de minim o zi de spitalizare.

Exista multiple metode chirurgicale prin care se indeparteaza anumite portiuni din glanda mamara si tegumentul aferent iar inciziile pentru interventia de reductie mamara pot avea 3 localizari:

  • in jurul areolelor
  • vertical, mergand de la marginea inferioara a areolelor la santul de sub sani
  • in santul submamar, sub forma de „T ” inversat.

Dupa extragerea tesutului mamar in exces, areolele si mameloanele sunt repozitionate mai sus, pentru a da sanului un aspect tanar. In cazul in care se doreste si o redimensionare a areolelor cu un diametru prea mare, acest lucru este posibil in timpul operatiei. Incheierea interventiei se face prin inchiderea sanului cu pielea aflata deasupra areolelor care va fi repozitionata spre partea inferioara a sanilor.De mentionat , atunci cand exista o componenta grasoasa in exces, se poate asocia liposuctia, cu extragerea tesutului adipos, urmata de inlaturarea excesului tegumentar si glandular.

Postoperator

Preoperator pacinta trebuie avertizata de existenta cicatricilor , in functie de procedeul chirurgical utilizat, cicatrici care se pot estompa cu timpul, dar NU VOR DISPAREA NICIODATA. De asemenea, excizia unei portiuni din glanda mamara poate altera productia lactata.

De aceea in aceste conditii, operatia si totodata tehnica trebuie adaptata pacientei in sine. Nu folosim aceeasi tehnica in cazul tuturor pacientelor deoarece nu consideram ca o asemenea abordare va putea da rezultate optime in fiecare caz, dar incercam pe cat se poate de mult sa limitam lungimea si dipozitia cicatricii astfel incat aceasta sa fie extinsa doar la componenta circumverticala. Asa cum aminteam si mai sus, uneori este nevoie ca aceasta sa fie prelungita datorita excesului tegumentar care se creeaza si astfel incercam sa o prelungim doar de tipul literei J, nu ca si un T-inversat, unde de obicei, apar cele mai multe probleme postoperatorii legate de vindecare si cicatrizare.

Pacienta va purta un corset timp de 4-6 sapatamani, daca evolutia este favorabila .
Va primi medicatie antibiotica si antialgica.
Firele se scot intre 7 si 14 zile.
Activitatea fizica intensa va fi restransa timp de 4 saptamani.
Poate reveni in activitatea cotidiana dupa 7 zile.

Complicatii:

  • durere,
  • sangerare
  • seroame
  • asimetrie mamara

Din aceeasi categorie: