Otoplastie

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Otoplastie

Urechile decolate sau „de liliac” constituie o malformație frecvent întâlnit─â la nivelul feței, care tratat─â aduce beneficii emoționale și psihologice insoțite de creșterea încrederii în sine, o imagine a corpului îmbun─ât─âțit─â și o mare satisfacție personal─â. Decizia de a corecta acest defect nu constituie o decizie medical─â, ci o decizie personal─â. Felul în care te vezi pe tine, te definește și te integreaz─â în societate.

Intervenția chirurgical─â se poate efectua la orice vârst─â, dar cel mai indicat moment este perioada situat─â între 4-6 ani, atunci când copilul se preg─âtește s─â intre în colectivitate, corecția aspectului fizic ferindu-l de a ajunge ținta ironiilor colegilor sau de a avea porecle caraghioase. Aceast─â schimbare,cu obținerea unui nou look se poate efectua și la vârsta adult─â, ținând cont c─â efectul postoperator este permanent. Scopul intervenției chirurgicale este de a apropia pavilioanele auriculare de cap, pentru a indep─ârta aspectul caraghios al acestora, prin înl─âturarea excesului de cartilaj sau remodelarea acestuia acolo unde este cazul. Inciziile de abordare sunt situate pe fața posterioar─â a urechilor, fiind ușor de camuflat, iar suturile de remodelare și fixare a noii poziții sunt efectuate cu fire neresorbabile. Intervenția are loc de regul─â sub anestezie general─â pentru confortul pacientului (de regul─â copii) și a operatorului, dar în anumite situații se poate opera și cu anestezie local─â potențat─â. Timpul necesar pentru efectuarea otoplastiei depinde de mai mulți factori încluzând abordul chirurgical, complexitatea operației, anatomia pacientei, tipul anesteziei. De regul─â, dureaz─â în medie 2 ore, spitalizarea fiind de 24 ore. La finalul operației, urechile trebuie s─â stea în poziția dorit─â f─âr─â tensiune sau aplicare de factori externi.

Postoperator este necesar─â purtarea unui bandaj compresiv timp de 4 s─âpt─âmâni, pentru a consolida rezultatul obținut și a feri urechile de traumatisme nedorite. Firele se scot la 7 zile postoperator. Ca și complicații sunt de amintit: sângerarea abundent─â, infecția, extruzia firelor de sutur─â, alergia la medicamente. Postoperator urmeaz─â o perioad─â de aproximativ 6-8 s─âpt─âmâni de modific─âri ale urechilor ce constau în echimoze ale tegumentului, edem local, dureri de intensitate medie ce sunt controlate de medicație. De regul─â cicatricile sunt puțin evidente, de dimensiuni reduse, de culoare roz-violacee la început, pentru c─â dup─â câteva luni s─â capete culoarea tegumentului inconjur─âtor. Dac─â exist─â predispoziție pentru formarea de cicatrici keloide sau hipertrofice trebuie atenționat medicul chirurg pentru a lua m─âsurile necesare. Activitatea total─â se poate relua dup─â 2-3 s─âpt─âmâni în funcție de evoluția operației și nivelul activit─âții cotidiene.

Indicații speciale preoperatorii:

  • a se sp─âla pe cap în seara anterioar─â intervenției;
  • a nu se consuma înainte cu 2 s─âpt─âmâni preoperator aspirin─â, anticoncepționale, alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene;
  • a se opri fumatul cu 2 s─âpt─âmâni preoperator;
  • operația trebuie programat─â în afara perioadei menstruale;
  • trebuie anunțați chirurgul si medicul anestezist de existența altor afecțiuni medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie s─â fiți în perfect─â stare de s─ân─âtate în momentul operator (f─âr─â r─âceli, viroze sau alte infecții)
  • evitați expunerea la soare 2 s─âpt─âmâni înainte de operație și pân─â la vindecarea cutanat─â complet─â.