Peeling chimic

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Peeling chimic

Cunoscut și utilizat înc─â din antichitate, peelingul chimic reprezint─â o arsur─â superficial─â, dirijat─â a stratului superficial al pielii cu scopul de a înl─âtura ridurile fine și de a oferi prospețime și luminozitate unui ten obosit.

Procedura consta in aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenți exfolianți ce determin─â mai întâi distrugerea, urmat─â de regenerarea epidermului și/sau dermului. În practic─â, exist─â mai multe tipuri de peelinguri chimice, ce variaz─â în funcție de substanța folosit─â și profunzimea arsurii ce o provoac─â: peeling superficial, mediu și profund. Asfel între exfolierea cu fenol, extrem de puternic și care presupune o convalescenț─â de 3-4 s─âpt─âmâni, se poate apela la alți agenți, în special acidul tricloracetic ce în concentrații bine alese determin─â o atenuare a ridurilor, cu o recuperare mai rapid─â. Pentru obținerea unor rezultate bune, sunt importante cunoașterea cantit─âții de substanț─â aplicat─â, diluția, intensitatea frec─ârii, num─ârul de pasaje și durata contactului cu pielea. Evaluarea calit─âții tegumentului trebuie f─âcut─â cu atenție de c─âtre medicul curant pentru a putea aplica agentul cel mai potrivit.

INDICAȚII TERAPEUTICE :

-ten îmb─âtrânit, cu riduri fine;

-cicatrici postacneice;

-ten afectat de procesul de fotoîmb─âtrânire (elastoze cauzate de soare, keratoze actinice);

-prezența schimb─ârilor pigmentare (melasma, lentigo simplex, hiperpigmentare postinflamatorie).

CONTRAINDICATII RELATIVE :

-fotoprotecție neadecvat─â;

-tendința la formarea de cicatrici keloide;

-antecedente de herpes labial,

-alergii;

-tratament recent cu izotretinoin;

-pacient cu afecțiune cardiac─â, hepatorenal─â, iradiere facial─â, HIV cunoscut;

-tratament facial precedent necunoscut.

TEHNICA OPERATORIE: Cu 2 s─âpt─âmâni înainte este necesar─â o preg─âtire a pielii prin utillizarea de creme cu acid retinoic și/sau hidrochinon─â în funcție de tipul tegumentului și afecțiunile prezente. Înaintea intervenției se practic─â o degresare cu alcool sau aceton─â pentru a permite p─âtrunderea omogen─â a agentului exfoliant. Aplicarea substanței se poate efectua cu o pensul─â, tampon de vat─â, bețigaș, asteptându-se apariția efectului de”înghețare”. Excesul se neutralizeaz─â fie cu ap─â sau cu soluție de bicarbonat. Imediat dup─â aplicare se produce o iritație nepl─âcut─â, urmat─â de înroșirea accentuat─â a pielii. Culoarea roșiatic─â–brun─â va persista câteva zile, dup─â care va ap─ârea descuamarea, l─âsând un ten mai proasp─ât. Postpeeling, îngrijirile nu sunt speciale, necesitând doar o igien─â local─â și aplicarea de creme cu efect antimicrobian. Intervenția dureaz─â în medie 30 minute, sub anestezie local─â și f─âr─â spitalizare, doar cu supraveghere calificat─â timp de câteva ore. Recuperarea dureaz─â 4-7 zile, iar rezultatul dureaz─â câțiva ani.

COMPLICAȚII ȘI REACȚII ADVERSE:

-tulbur─âri de pigmentație (hipo/hiperpigmentare);

-formarea de cicatrici; -risc infecțios;

-eritem prelungit,

-prurit accentuat;

-modific─âri de textur─â cutanate, atrofie,

-sensibilitate la rece; -aritmii cutanate,

-edem laringian,

-sindrom toxic.

În concluzie, descuamarea chimic─â superficial─â este eficient─â în cur─âțarea leziunilor pigmentare și a cicatricilor superficiale, f─âr─â acțiune semnificativ─â la nivelul ridurilor accentuate; peelingul mediu cu TCA, la concentrații între 18-35% îmbog─âțesc textura pielii, îndep─ârteaz─â ridurile fine și diversele neregularit─âți, f─âr─â efect asupra ridurilor de expresie; efect dramatic asupra ridurilor profunde îl are peelingul cu fenol, dar prezint─â dezavantajul hipopigmentației/depigmentației definitive; a riscului crescut cicatricial la care se adaug─â o perioad─â de recuperare lung─â (6luni).