Rinocorectie

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Rinocorectie

Rinoplastia este o opera┼úie frecvent─â în chirurgia estetic─â. Aceast─â interven┼úie chirurgical─â poate avea ca rezultat modific─âri ale formei, structurii ┼či func┼úiei nasului. Prin rinoplastie se poate cre┼čte sau reduce m─ârimea nasului, modifica forma vârfului nasului, îngusta n─ârile, sau modifica unghiul dintre nas ┼či buza superioar─â. Prin aceast─â opera┼úie se pot corecta defecte din na┼čtere(congenitale), defecte postraumatice sau probleme de respira┼úie.

Nu exist─â un tip universal de rinoplastie care s─â se adreseze tuturor pacien┼úilor. Rinoplastia este personalizat─â pentru fiecare pacient în func┼úie de particularit─â┼úile cazului. Inciziile pot fi f─âcute în interiorul nasului sau la suprafa┼ú─â.
Cei mai buni candida┼úi pentru acest tip de interven┼úie chirurgical─â sunt cei ce doresc o îmbun─ât─â┼úire a aspectului, nu perfec┼úiunea. Pe lâng─â a┼čtept─ârile realiste fa┼ú─â de rezultatul opera┼úiei, o starea bun─â de s─ân─âtate ┼či o stare psihic─â echilibrat─â sunt calit─â┼úi importante pentru cei ce doresc s─â se supun─â unei astfel de interven┼úii chirurgicale.

Riscurile rinoplastiei

Sângerarea- Este posibil, de┼či foarte rar, s─â existe un episod de sângerare în timpul sau dup─â interven┼úia chirurgical─â. Dac─â apare postoperator necesit─â tratament de urgen┼ú─â pentru a opri sângerarea sau transfuzii. Nu utiliza┼úi aspirina sau medicamente antiinflamatorii inainte cu 10 zile de opera┼úie, deoarece acestea cresc riscul sânger─ârii. Hipertensiunea arterial─â necontrolat─â poate provoca sângerare în timpul sau dup─â interven┼úia chirurgical─â.

Acumularea de sânge sub piele pot întârzia vindecarea ┼či provoca cicatrici inestetice.

Infectia- Este neobi┼čnuit─â pentru acest tip de opera┼úie. Dac─â infec┼úia apare, tratamentul include antibiotice sau o opera┼úie adi┼úional─â.

Cicatrizarea- In cazuri rare, pot apare cicatrici hipertrofice sau vicioase. Cicatricile pot fi inestetice sau de culoare diferit─â de a pielii înconjur─âtoare. Exist─â posibilitatea ca suturile s─â r─âmân─â vizibile. Tratamente aditionale, inclusiv proceduri chirurgicale, pot fi necesare pentru a le trata.

Lezarea structurilor profunde- Structurile profunde cum ar fi nervi, ducte lacrimale, vase sanguine ┼či mu┼čchi pot fi lezate în cursul opera┼úiei. Riscul ca aceasta s─â se întâmple variaz─â în func┼úie de tehnica operatorie aleas─â. Legarea structurilor profunde poate fi temporar─â sau permanent─â.

Rezultate nesatisf─âc─âtoare- Exist─â posibilitatea de a avea rezultate nesatisf─âc─âtoare în urma rinoplastiei. Pot apare deform─âri vizibile sau tactile, deficiente de respira┼úie. Pute┼úi fi dezam─âgit fiindc─â rezultatul rinoplastiei nu corespunde a┼čtept─ârilor dumneavoastr─â. O alt─â interven┼úie chirurgical─â poate fi necesar─â dac─â rezultatul nu este satisf─âc─âtor.

Parestezii- Exist─â posibilitatea apari┼úiei de parestezii la nivelul tegumentului nazal postoperator. Apari┼úia acestora nu poate fi prevazut─â. Sc─âderea sau diminuarea sensibilit─â┼úii la nivelul nasului poate s─â nu dispar─â în totalitate dup─â rinoplsatie.

Asimetria- Regiunea facial─â nu este simetric─â. Pot exista varia┼úii între cele dou─â p─âr┼úi nazale postoperator.

Durerea cronic─â- Foarte rar─â, durerea cronic─â poate apare prin prinderea unor filamente nervoase în ┼úesutul cicatriceal postoperator. 

Reac┼úii alergice- In cazuri rare, alergii locale la materialul de sutur─â, topice locale, leucoplast au fost raportate. Reac┼úiile alergice sistemice, care sunt mai importante, pot fi rezultatul medicamentelor utilizate în timpul opera┼úiei sau postoperator. Reac┼úiile alergice pot necesita tratamente adi┼úionale.

Vindecare intârziat─â- Poate apare dehiscen┼úa suturii sau vindecare întarziat─â. Anumite arii se pot vindeca mai încet sau vicios. O schimbare mai frecvent─â a pansamentelor sau o alt─â interven┼úie chirurgical─â pot fi necesare pentru a îndep─ârta ┼úesuturile nevindecate.

Efecte pe termen lung- Modific─âri ale formei nasului pot apare odat─â cu procesul de îmb─âtrânire sau cu alte situa┼úii f─âr─â legatur─â cu rinoplastia. De aceea cateodat─â este nevoie de o interven┼úie chirurgical─â de revizie pentru a îmbun─ât─â┼úi rezultatele rinoplastiei.

Perfora┼úii ale septului nazal- Exist─â posibilitatea ca în timpul interven┼úiei chirurgicale s─â se produc─â o gaur─â în septul nazal. Aceasta se întâmpl─â foarte rar. Dac─â apare este necesar─â o interven┼úie suplimentar─â pentru a remedia situa┼úia. În anumite cazuri este imposibil s─â se corecteze acest defect.

Alterarea c─âilor nazale respiratorii- Pot apare modific─âri dup─â o rinoplastie la nivelul pasajului aerian nazal.

Anestezia- Atît anestezia locala cît ┼či anestezia general─â implic─â riscuri. Sunt posibile complica┼úii, accidente dar acestea sunt aceleasi ca pentru orice alta interventie chirurgicala.

NECESITATEA UNEI NOI INTERVENTII CHIRURGICALE- Dacă complicaţiile apar, o operaţie adiţională sau alte tratamente pot fi necesare. Chiar dacă aceste complicaţii apar rar, riscurile citate pot fi asociate cu rinoplastia. Alte complicaţii pot apare dar sunt mult mai rare.

Practicarea medicinei ┼či a chirugiei nu este o stiin┼ú─â exact─â. De┼či în general se a┼čteapt─â ob┼úinerea unor rezultate bune postoperatorii, nu se poate da o garan┼úie a rezultatelor ce urmeaz─â a fi ob┼úinute.