Tratament antirid – toxina botulinica
Dysportul sau Botox sunt denumiri comerciale celei mai uzuale utilizate pentru toxinea botulinica, o toxina care exista in mod natural, fiind produsa de bacteria clostridium botulinum, descoperita acum 20 de ani de catre oftalmologistul ALLEN SCOTT, cu timpul medicii au observat ca medicamentul are utilitate si in industria estetica, prin atenuarea ridurilor .
Indicatiile toxinei sunt multiple:
- blefarospasm
- spasm hemifacial
- torticolis
- pareza cerebrala
- transpiratie excesiva a mainilor si picioarelor
Din punct de vedere estetic, toxina botulinica de tip A are ca principala utilitate tratarea ridurilor , cutelor , pliurilor situate in etajul facial superior. Numai cele determinate de hiperactivitatea muschilor micii raspund la tratament. Ridurile cauzate de pierderea colagenului si fibrelor elastice din derm nu pot fi influentate de Dysport sau Botox.
Modul de actiune consta in blocarea transmiterii impulsurilor nervoase catre anumite grupe musculare, provocand o asa-zisa “denervare chimica”. Astfel, muschii afectati nu se mai pot contracta, ramanand relaxati. Pielea de deasupra acestor grupe musculare nu mai face riduri, ramanand intinsa.
Zone de tratament – toxina botulimica
Toxina botulinica poate fi injectatata in zona fruntii, in colturile ochilor (“laba de gasca”) si intre sprancene (la baza nasului), mai rar la nivelul barbiei si in zona gurii.
Tratamentul
Solutia este injectata in muschi cu un ac foarte subtire. Dupa injectare trebuie sa tineti capul in pozitie verticala timp de 4 ore si nu trebuie masata zona timp de 10 zile. Puteti sa contribuiti la succesul injectarii exersand muschii faciali dupa injectare.
Rezultatele incep sa se vada dupa 24 – 72 de ore de la administrare, efectul persistand 4 – 6 luni. Pentru un tratament de lunga durata, cu efecte durabile, sunt necesare 2 – 3 injectii cu botox pe an.
Postinjectare pot aparea dureri de cap minore sau echimoze si edem la locul injectarii. Desemeni , pana la perioada de platou (2 saptamani) ,datorita migrarii substantei , pacientii se pot plange de asimetrii la anumite miscari sau in repaus. Daca aceste asimetrii sunt prezente si dupa aceasta perioada se pot corecta cu o noua injectare in zona afectata.
Efecte adverse – toxina botulimica
Foarte rar pot aparea reactii alergice.
Rareori toxina poate migra si la alti muschi invecinati, determinand relaxarea acestora: uneori poate aparea o asimetrie intre sprancene (“caderea” sprancenei pe o parte), asimetrie care dispare spontan in 2 saptamani. Foarte rar tratamentul nu are efect.
Contraindicatii:
- sarcina sau alaptarea;
- infectii cutanate locale sau difuze;
- boli neurologice( miastenia Gravis);
Din aceeasi categorie: