Chirurgia pleoapelor – Blefaroplastia
„Privirea este oglinda sufletului”
O singura privire ajunge sa ne creem o impresie, sa stabilim o relatie. Inteligenta si personalitatea se citesc in ochi. Varsta poate fi ascunsa sau deconspirata de zona ochilor,
Aparita de piele in exces, prezenta de pungi de grasime, cearcane, ,aspectul de persoana obosita, flasca determina apelarea la corectarea lor.
SCOPUL BLEFAROPLASTIEI SUPERIOARE SI INFERIOARE consta in inlaturarea excesului tegumentar, aranjarea pungilor de grasime periorbitara herniate ,cu imbunatatirea estetica a zonei orbitare si a acuitatii vizuale.
Tipuri de blefaroplastie
- blefaroplastie superioara ce consta in excia arciforma a surplusului tegumentar, inlaturarea pungilor de grasime din buzunarul intern si median. Se poate asocia cu procedeul de ascensiune a spranenelor
- blefaroplastie inferioara ce presupune incizie situata la 2mm de marginea ciliara , decolare cutanata si musculara cu rezectia excesului si remodelarea pungilor de grasime de la nivelul buzunarelor intern,median si exterior
- blefaroplastie inferioara transconjunctivala ,indicata mai ales persoanelor tinere, fara exces tegumentar,dar cu pungi de grasime vizibile
Interventiile se pot efetua separat, dar si combinat : blefaroplastie superioara si inferioara cu conditia ca intre incizii sa existe minim 10mm.
Evaluarea pacientilor: medicul trebuie sa evalueze detaliile structurilor sprancenelor, ochilor,laxitatea pielii, grasimea si calitatea pleoapei.Nu trbuie uitata acuitatea vizuala, integritatea muschiului ridicator al pleoapei superioare,precum si tonusul marginii pleoapei inferioare.
Laxitatea neglijata a pleoapei inferioare reprezinta cauza majora de ectropion.
Preoperator, analizele de sange sunt obligatorii, iar daca anestezia este generala EKG si examenul cardiologic trebuiesc efectuate.
Ce implica pregatirea inainte de operatia de blefaroplastie?
- cu 2 saptamani inainte de operatie este interzisa aspirina si medicamentele ce au in componenta lor aceasta substanta;
- de regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
- in cazul unei raceli sau infectii in organism, operatia trebuie amanata.
- evitati expunerea in exces la soare inainte de operatie;
- nu urmati o dieta drastica inainte de interventie intrucat poate intarzia vindecarea;
- nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii dinaintea operatiei;
Blefaroplastia – Procedura chirurgicala
Interventia dureaza intre o ora si trei ore in functie cat de extinsa este.
Inciziile sunt delicate si se fac la nivelul santului palpebral superior, respectiv imediat sub gene la pleoapele inferioare astfel incat totul sa fie cat mai bine camuflat. Se separa tegumentul de muschiul subiacent, dupa care se indeparteaza pungile de grasime. In final se excizeaza surplusul de piele si se face sutura delicata.
Cat dureaza spitalizarea in cazul operatiei de blefaroplastie?
Dupa operatie pacientul va ramane o noapte internat daca interventia a fost efectuata cu anestezie generala. In cazul anesteziei locale, pacientul este externat in aceeasi zi.
Ce presupune recuperarea dupa interventia de blefaroplastie?
Imediat dupa interventie, postoperator, veti constata invinetirea si chiar inflamarea regiunii din jurul ochilor. Acestea pot persista de la cateva zile, pana la cateva saptamani astfel ca va recomandam sa dormiti cu capul ridicat, pe mai multe perne pentru ameliorare. Exista situatii in care ochii sa nu se inchida la fel de strans ca inaintea operatiei si poate dura cateva saptamani. Este posibil sa aveti privirea incetosata pentru cateva zile dupa interventia chirurgicala si este un efect al operatiei in sine, inclusiv al unguentului ocular si al picaturilor pe care le veti aplica post-operator.
Ingrijiri postoperatorii
- pansament ocluzivpentru 24 ore
- gheata local pentru 3-5 zile
- unguent oftalmic pe incizii si antibioterapie
- firele se scot la 5 zile
- purtarea de ochelari de soare fumurii
In mod normal , interventia se adreseaza presoanelor trecute de 40 ani,dar se poate interveni si la varste mai tinere daca aspectul se datoreaza unor cauze mostenite.
Contraindicatii:
- sindromul ochilor uscati
- boala GRAVES
- hipotiroidismul
- diabetul zaharat
- decolarea de retina
- glaucomul
- etc
Ca orice interventie chirurgicala implica si riscuri care depind foarte mult de modalitatea de vindecare a pacientului, De exemplu poate aparea pentru o scurta perioada de timp vederea incetosata sau vederea dubla. Atentie la cantitate de tegument indepartat, deoarece excesul poate determina aparitia ectropionului.
Din aceeasi categorie: