Despre chirurgia tumorilor cutanate
Tumora se defineste ca un conglomerat de celule, fara functionalitate. Se clasifica in tumori benigne si maligne. Fie mari sau mici, dureroase sau nedureroase benigne sau maligne medicul trebuie sa le acorde importanta cuvenita.
Dintre factorii predispozanti pentru formarea unei cancer de piele, putem enumera :
- predispozitia genetica
- -traumatismele
- -expunerea la radiații
- -deficiențele imunologice
Din pacate, in ultimii ani asistam la o crestere alarmanta a diverselor tipuri de tumori, si din pacate in tara noastra nu sunt implementate programe de monitorizare a acestora..
Sunt reprezentate de diverse odificari, benigne sau maligne la nivelul pielii, dureroase sau nu, sangerande sau nu, cepo prezenta modificari in timp ale culorii si volumului .
Singurul tratament al acestora il reprezinta excizia chirurgical, cu marja de siguranta oncologica macroscopica, acoperirea defectelor efectuindu-se fie prin sutura directa,fie prin metode specifice chirurgiei plastice (grefe de piele, lembouri cutanate de vecinatate sau libere).
Toate formatiunile cutanate excizate sunt supuse examenului histopatologic, care poate pune un examen de certitudine.
Tipuri de tumori epiteliale
- Keratoza seboreică: apare pe pielea normală, sub formă de papule mici, gălbui, cu o suprafață verucoasă. Tratamentul constă în crioablație / excizie chirurgicală.
- Acantomul cu celule clare: apare ca un nodul eritematos bine delimitat, ferm, de 0,5-1 cm, cel mai frecvent pe gambe. Tratamentul constă în excizie chirurgicală.
- Keratoacantomul: apare pe zonele expuse la soare sub forma unui nodul ferm. Tratamentul constă în excizie chirurgicală
- Polipul sau papilomul fibroepitelial: apare de obicei în axilă, inghinal sau submamar. Tratamentul constă în excizie chirurgicală.
- Keratoza actinică / solară / senilă: este considerată o leziune premalignă care necesită extirpare chirurgicală de urgență.
Tumori ale țesutului conjunctiv
- Cheloidul: este o leziune fibroasă hipertrofică, bine delimitată, cu contur neregulat, roșietică, care apare postoperator, posttraumatic sauidiopatic. Tratamentul constă în injectare de corticoizi sau excizie chirurgicală.
- Histiocitomul: este o tumoră circumscrisă de culoare variată. Tratamentul constă în excizie chirurgicală. Excizia incompletă duce la apariția recidivelor.
- Tumora glomică: este un nodul ferm, dureros, localizat de obicei la nivelul patului unghial. Tratamentul constă în excizie chirurgicală.
- Leiomiomul: apar ca noduli mici, brun-albăstrui, proeminenți, cu un diametru de sub 1 cm, derivați din mușchii piloerectori. La frig devin dureroși. Tratamentul constă în excizie chirurgicală.
- Neurofibroamele: sunt tumori dezvoltate din țesutul nervos, sub formă de papule sau noduli maronii, de consistență moale, mai ales pe extremități. Prezența a mai mult de 3 tumori mai mari de 1,5 cm definește apariția neurofibromatozei (boala von Recklinghausen). Se poate transforma malign. Tratamentul constă în excizie chirurgicală și examen histopatologic.
- Xantelasmele: sunt depozite de colagen de culoare alb-gălbui, predominant la nivelul pleoapelor, și cu dispoziție de obicei simetrică. De regulă se asociază cu hiperlipoproteinurie. Tratamentul constă în excizie chirurgicală sau electrodesicare.
- Dermatofibroamele: sunt tumori dermice relativ frecvente, de obicei asimptomatice, formate din punct de vedere histologic din proliferarea fibroblaștilor, colagenului, histiocitelor și capilarelor. Tratamentul este chirurgical.
Tumorile chistice
- Chistul epidermoid (sebaceu): poate fi unic sau multiplu și are o creștere lentă. Când se inflamează devine dureros și supurează. Tratamentul constă în excizie împreună cu cămașa de înveliș.
- Chistul trichilemal (pilar): se localizează aproape exclusiv pe scalp (90%) și conține keratină amestecată cu produși de degradare. Tratament: excizie chirurgicală.
- Milia: sunt mici colecții punctiforme, gălbui, cu diametrul de 1-4 mm, acoperite de un strat subțire de epiderm. Pot să apară spontan sau periorbitar, cu localizare predominant periorbitară. Se excizează chirurgical.
- Chistul dermoid: este o tumoră congenitală care necesită excizie chirurgicală.
Tumorile vasculare
Hemangiomul: apare ca o tumoră vasculară care poate fi localizată cutanat, mucos sau visceral. De obicei sunt prezente la naștere și cresc în dimensiuni până la vârsta de 5-10 ani, după care stagnează. Tratamentul este chirurgical, însă este un tratament complex și dificil, datorită riscului potențial de sângerare.
Tumorile pigmentare
Nevii celulari joncționali (alunițele): sunt tumori pigmentare cu potențial ridicat de malignizare. Prin malignizare determină apariția melanomului malign care este cea mai agresivă formă de cancer.
Tumori maligne de piele
- Carcinomul bazocelular -are o rata de crestere destul de scazuta si ajunge sa se dezvolte in luni si chiar ani. Are capacitatea de a invada tesuturile locale, dar metastazeaza exceptional. Au fost descrise doar cateva cazuri in lume si unele nu au fost sistematizate.
Aparitia unui nodul cu striuri roz si cu teleangiectazii la suprafata pot reprezenta semne importante de dezvoltare a unui carcinom bazocelular. Exista mai multe forme de carcinom bazocelular , dar marea majoritate a carcinoamelor bazocelulare sunt de tip nodular.
Tratamentul de electie pentru carcinomul bazocelular este cel chirurgical. A doua varianta care poate intra in discutie cand tratamentul chirurgical nu se poate efectua este radioterapia superficiala. Mai sunt si alte metode non-chirurgicale descrise pentru tratamentul carcinomului bazocelular, precum cremele chimioterapice topice locale, imunoterapia topica si terapia fotodinamica, dar medicii nostri nu le recomanda deoarece nu dau rezultate si solutia la care pacientul va recurge va fi tot cea de natura chirurgicala. - Carcinomul spinocelular – factorii biologici si externi care favorizeaza aparitia modificarilor actinice, keratozei senile si a carcinomului bazocelular, sunt de asemenea implicati si in aparitia carcinomului spinocelular.Carcinomul spinocelular poate creste foarte rapid de-a lungul saptamanilor si a lunilor si are capacitatea de a metastaza Tratamentul cel mai bun este cel chirurgical combinat cu efectuarea ganglionului santinela.
- Melanomul malign –Predilectia pentru dispozitia melanomului malign sunt gambele la femei si trunchiul la barbati.Marea majoritate a melanoamelor au un istoric de novo si mai putin prin dezvoltare din alte leziuni.
Dorim sa reamintim cat de important este screeningul in aceste situatii. Orice leziune nou aparuta sau care si-a schimbat caracterele (culoare, margini, dimensiuni) in ultima vreme, trebuie evaluata si investigata de un dermatolog, atat prin examen clinic cat si prin dermatoscopie.
Un procent de 2% dintre melanoame se prezinta sub forma amelanotica si nu produc pigment, fiind foarte usor scapate din vedere.
Orice leziune cutanata trebuie evaluata prin anamneza si examen clinic meticulos, o dermatoscopie si apoi daca exista orice mic dubiu, sa fie excizata chirurgical cu margine de siguranta oncologica .
Stadializare si prognostic
Supravietuirea in urma unui melanom malign primar este data prin stabilirea indicelui Breslow, si totodata de prezenta sau absenta ulceratiei. Aceste caracteristici au fost elaborate de Comitetul American in stadializarea cancerelor.
Tratament
Tratamentul melanomului malign este chirurgical si oncologic. Se discuta intens de-a lungul distantei marginilor de excizie fata de tumora, de ani de zile. Multi considera o margine de excizie cuprinsa intre 1-3 cm circumferential in jurul leziunii ca fiind necesara, iar altii inlatura chiar si fascia musculara in lamboul excizional. Noile studii confera aceeasi siguranta la o excizie de 1 cm cat si la 3 cm circumferential fata de tumora.
Exista uneori situatii in care in cadrul tehnicii specifice a ganglionului santinela prin injectarea trasorului si verificarea prin proba acustica, nu se detecteaza nici un ganglion de vecinatate care sa aiba metastaze si atunci, nu se inlatura nici un ganglion. Acest lucru este extrem de avantajos pentru pacient deoarece pachetul ganglionar va ramane intact si drenajul limfei nu va suferi de nici un fel. In acest caz pacientul si echipa medicala vor trebui sa isi concentreze atentia doar la nivelul zonei de excizie si a posibilei zone de unde a fost recoltat lamboul, lambourile sau grefa de piele folosite pentru acoperirea defectului restant in urma inlaturarii tumorii.
Daca excizia tumorii a fost facuta in prima instanta, este necesar ca operatia sa fie vindecata si apoi in a 2-a etapa, se poate efectua tehnica ganglionului santinela.
In general perioada de vindecare dureaza in medie 14 zile si recuperarea depinde de zona si extensia operatiei. Asta inseamna ca fiecare pacient va primi informatiile si explicatiile in cadrul consultatiei, in functie de situatia sa particulara.
Din aceeasi categorie: