Rinoseptocorectia

Ce este Rinoseptocorectia 

Rinoseptocorectia este considerata una dintre cele mai dificile si controversate operatii din aria chirurgiei plastice si estetice. Pentru obtinerea unui bun rezultat functional si estetic, chirurgul trebuie sa posede cunostinte profunde despre structurile interne si functionale interesate.

Operatia de rinocorectie este o interventie recomandata atat femeilor cat si barbatilor, varsta ideala fiind de la 18 ani.

Fiind situat in centrul fetei, nasul reprezinta elementul care concentreaza atentia interlocutorului. De aceea, un nas mare, cu o cocoasa evidenta, deviat de centrul fetei,cu un varf prabusit sau bulbos,proeminent, prea lat fata de proportiile fetei  ce asociaza dificultati functionale  reprezinta tot atatea motive de a apela la chirurgie nazala.

PREOPERATOR

Este nevoie de o consultatie prelabila ,in care vom discuta despre problemele nazale ce te deranjeaza. Se analizeaza piramida nazala, armonia faciala si se stabilesc obiectivele, riscurile interventiei si limitele ei. De asemeni, se va evalua starea ta actuala de sanatate si veti primi setul de analize necesare preoperator.

Ce este necesar sa respecte pacientul inaintea operatiei de rinoseptocorectie

  1. anticonceptionalele trebuiesc intrerupte timp de 8 saptamani;
  2. aspirina, medicatia antiinflamatorie, anticoagulantele sunt intrerupte cu 14 zile preoperator;
  3. fumatul se opreste cu 4-6 saptamani inainte de operatie (ingreuneaza cicatrizarea)
  4. operatia de rinocorectie nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual
  5. in ziua operatiei, pacientul nutrebuie sa fie mancat sau baut cu cel putin 6-8 ore preoperator, sa fie nemachiat si oja ungheala inlaturata

Operatia de rinoseptocorectie

Interventia de rinoseptocorectie necesita anestezie generala, cu spitalizare de 24-48 ore si dureaza in medie 3 – 4 ore in functie de complexitatea cazului.

In clinica, in marea majoritate a cazurilor se practica rinocorectia deschisa.  Consideram ca este metoda cea mai eficienta si sigura din punct de vedere estetic si functional. Vor fi facute mici incizii in interiorul narilor si o incizie asupra columelei, astfel putand fi corectate defectele formei sau structurii nazale.

In cazul prezentei deviatiei de sept, acesta va fi indreptat, iar deformarile din interiorul nasului sunt reduse pentru a imbunatati respiratia. Structura scheletica a nasului poate fi modificata prin excizia sau adaugarea de mici grefe de cartilaj recoltate de la nivelul septului nazal, urechii sau in cazurile extreme din cartilaj costal.

Odata ce structura de sustinere a nasului este modelata in forma dorita, pielea si tesuturile sunt reasezate si inciziile sunt inchise cu fire foarte fine.

In majoritatea cazurilor la nivelul foselor nazale se introduc mese care vor fi mentinute astfel 24-48 de ore. La exterior este confectionat un pansament din benzi adezive peste care se aplica apoi o atela nazala din plastic.

Rinoseptocorectia – Postoperator

Dupa operatie, edemul, echimozele pleoapelor, dificultatea in respiratie sunt absolut normale si vor disparea in urmatoarele 10-14 zile. Terapia cu antibiotic, antialgice se va prescrie timp de 5-7 zile. Mesele se suprima la 2 zile, iar atele la 7-10 zile .

Edemul se remite progresiv,dar forma definitiva se va obtine dupa 1-2 ani. De retinut, faptul ca desi rezultatul operatiei este  in general permanent. Din pacate organismul fiind intr-o continua modificare, si cartilajul poate continua sa se remodeleze si sa deplaseze, ceea ce poate afecta  rezultatele in timp. Daca apar aceste modificari  e bine sa se  revina la un control.

INTERZIS!

  1. purtatul ochelarilor timp de 4 saptamani
  2. expunerea la soare, sauna, solar sau frig
  3. evitarea traumatismelor la nivelul nasului, deoarece pot avea consecinte nedorite

            Controalele Postoperatorii sunt obligatorii la 2-3 zile pana la suprimare suturilor, meselor si atelei nazale, urmate de controale la 3, 6, 12 luni.

Din aceeasi categorie: