Corectia cicatricilor

Despre corectia cicatricilor

Cicatricile reprezinta modalitatea de vindecare a plagilor sau ranilor de alta natura aparute la nivelul tuturor structurilor organismului uman.Procesul de vindecare presupune formarea unei fibroze excesivce se dezvolta dupa o injurie asupra organismuluia . Initial sunt violacee, mai ales la frig ,dupa care devin roșii sau roz și ușor elevate, palpabile sau mai rar deprimate, atrofice sau contractile. Într-o situație normală, cu trecerea timpului ele se decolorează și se aplatizează.

Bine de știut!

Nici macar un chirurg plastician, prin niciun procedeu, nu poate sa faca sa  dispara o cicatrice, ci prin diverse metode sa o estompeze, devenind mai putin vizibila.

Orice organ traumatizat se vindeca prin dezvoltarea unei cicatrici. Astfel osul fracturat se vindeca prin formarea calusului, muschiul rupt se vindeca prin interpozitia unui tesut fibros, necontractil, tendonul prin formarea unei „calus fibros” iar pielea prin cicatrici de diferite forme si dimensiuni in functie de natura agentului traumatic.

O incizie chirurgicala urmeaza acelasi proces de vindecare ca si o taietura accidentala, singura diferenta fiind aceea a planificarii orientarii ei in functie de liniile de tensiune ale pielii. Pacientul trebuie sa inteleaga ca dupa realizarea suturii, chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare.Cicatricile pot avea un impact negativ puternic asupra psihicului anumitor persoane, putând provoca în timp numeroase complicații psiho-emotionale:prurit intens,

  • sensibilitate la atingere,
  • anxietate sau depresie
  • perturbarea activitatilor zilnice
  • tulburări de somn.

Cicatricile pot contribui si  la dezvoltarea sindromului de stres post-traumatic, iar cele contractile provoacă cel mai adesea diformități fizice și dizabilități funcționale, mai ales când sunt situate în imediata vecinatate a articulațiilor.

Clasificarea cicatricilor

  1. cicatrici simple, necomplicate:
    1. punctiforme
    2. lineare
    3. in suprafata
    4. cu relieful in acelasi plan cu tesuturile vecine
    5. de culoare asemanatoare pielii din vecinatate
  2.  cicatrici anormale
    1. hipertrofice (cu relieful crescut, dar in cadrul suprafetei leziunii initiale)
    2. orcheloide (cu volumul crescut necontrolat, depasind suprafata leziunii initiale,forma tumorala )
    3. „deprimate” cu hipotrofia tesutului adipos din vecinatate
    4. aderente la structurile din profunzime, fara mobilitate cutanata
    5. cu modificari de pigmentare, care poate fi mai mica sau mai accentuata
  3. cicatrici complicate
    1. retractia cutanata accentuata
    2. tulburari functionale in zona articulatiilor sau a orificiilor naturale
    3. dureri, prin implicarea in fibroza a unor terminatii nervoase
    4. ulceratii cronice
    5. transformarea lor in tumori canceroase                       

Scopul tratamentului

Obiectivul principal consta in corectia cicatricii ce prezinta un viciu cu obtinerea unei cicatrici fine, situata in acelasi plan cu tesuturile de vecinatate, cu o culoare aproape normala, cat mai putin vizibila.

Nu trebuie intervenit mai repede de 1 an de la producere, inciziile se vor efectua in conformitate cu liniile de Langerhans ale hartii tegumentare, cu schimbarea directiei si formei.

Anestezia este locala sau generala in functie de de intinderea lor.

Tratamentul chirurgical

La cosultatie se va stabili pentru fiecare caz in parte diagnosticul etiologic , momentul evolutiv, stare actuala si posibilitati de evolutie si complicatii, astfel incat procedeul terapeutic propus sa poata avea cele mai bune rezultate.

  1. Excizia chirurgicala  reprezinta atitudinea de electie. Medicul trebuie sa explice paientului ca anumite regiuni ale corpului: nasul, barbia, urechea, pieptul, umerii, partea superioara a spatelui si anumite parti ale membrelor superioare si inferioare sunt predispuse pentru aparitia cicatricilor vicioase de tip cheloid. Acestea sunt tumori formate prin dezvoltarea necontrolata a fibroblastilor din plaga in curs de vindecare. Excizia lor fara masuri de siguranta duce de regula la refacerea lor, pe o suprafata si mai mare! Cheloidul recidiveaza, dar nu metastazeaza.
  2. 2-Expanderul tisular
    Acesta este un balonas de silicon cu forme sau dimensiuni diferite, care se “umfla” in etape, cu ser fiziologic, creandu-se astfel un surplus de tegument in vecinatatea cicatricii. Acest surplus de tegument obtinut prin expandare tisulara se   poate utliza ulterior pentru a acoperi defectul rezultat dupa indepartarea chirurgicala a zonei cicatriceale. O atfel de interventie, asigura un rezultat postoperator optim dar are dezavantajul unui tratament de durata, ce presupune doua etape chirurgicale.
  3. 3-Grefa de piele
    Transplantul de piele este indicat pentru tratamentul cicatricilor intinse in suprafata, in special in cazul celor retractile localizate pe zone de mare mobilitate (precum regiunea cervicala, maini, sau zone articulare)

Postoperator

  • masajul blind cu diverse tipuri de creme: Contractubex, Kelofibrase,
  • aplicarea de creme cu protectie inalta U.V
  • presoterapia

 

Metode nechirurgicale de terapie a cicatricilorCICATRICILOR

  • Presoterapia (acoperirea cu silicon)
  • Tratamentul cu LASER
  • Injectarea de steroizi
  • Peeling Chimic
  • Camuflarea cosmetica permanenta (gen tatuaj)

Factorii individuali care au un rol important în vindecarea rănilor sunt: vârsta, sexul și moștenirea genetică. Deoarece eficiența tratamentului depinde de tipul de piele și de tipul de cicatrice, strategia terapeutică se stabilește în urma consultației la medicul curant.

Din aceeasi categorie: