Microlipofilling

Despre microlipofilling

Odata cu dezvoltarea tehnicii de lipoaspiratie, chirurgii esteticieni si-au pus intrebarea de ce nu poate fi utilizata grasimea excizata in alte zone deficitare. Asfel, s-a inventat o metoda minin invaziva prin care grasimea autologa este utilizata atat inscop estetic( ameliorarea ridurilor si conturului facial, augmentare buzelor, ameliorarea santurilor naso-faciale, augmentare mamara, fese, gambe, etc.) cat si mod reconstructiv  corectia cicatricilor depresive, in reconstructia mamara din sindromul Poland, postmamectomie)

Microlipofilling – Tehnica chirurgicala 

Procedura  de microlipofilling presupune spitalizare de zi si se poate realiza sub anestezie locale sau generala in functie de asocierea cu alte procedurisi/sau amploarea interventiei.

Presupune:

  1. infiltrarea cu solutie anestezica speciala a zonelor donatoare (abdomen, fata laterala a coapselor);
  2. recoltarea cu canule de mici dimensiuni( diametru 1,8-2,8 mm) a grasimiinecesare . Inciziile sunt foarte mici,ascunse in zone putin vizibile.
  3. prelucrarea grasimii cu indepartarea lichidelor aspirate concomitent prin spalare in ser fiziologic;
  4. repartizarea grasimii in saringi de 1ml, dupa care se injecteaza in zonele dorite cu canule speciale.

Succesul tehnicii şi supravieţuirea unui număr cât mai mare de celule adipoase transferate depind de folosirea unei tehnici de recoltare şi prelucrare cât mai puţin traumatică (de aceea autorii japonezi, recomandă aspirarea cu seringa vidată şi prelucrarea manuală a grăsimii). De asemenea, injectând cantităţi foarte mici de grăsime într-un singur loc, se asigură supravieţuirea acesteia la nivelul zonei donatoare. Se apreciază că din cantitatea de grăsime injectată, la un an de la procedură, se pot resorbi între 30% şi 80%, în funcţie de tehnica folosită.

Avantajul tehnicii consta in injectarea de material propiu ,fara a determina reactii alergice sau de respingere, intalnite la celelalte fillere.

Postoperator

Este normal sa apara la locul donator si in zona de injectare durere locala moderata, edem si echimoze care de regula dispar in 10-14 zile. Se administreaza medicatie antiiflamatorie, antialgica, si antibiotic timp de 5-7 zile.

După intervenţie se recomandă pentru 14 zile evitarea efortului fizic, expunerea la temperaturi ridicate, saună, duşul fierbinte etc., precum şi consumul de băuturi alcoolice (determină dilatarea vaselor de sânge din piele), utilizarea anticonceptionalelor.Fumatul, suprimat cu două săptămâni înainte de intervenţie, trebuie evitat pentru minim 6 săptămâni după intervenţie.

Posibile complicaţii ale lipofillingului:

Desi rare, pot aparea  diverse complicatii cu toate  masurile de preventie luate:

  1. nergularitati ale locului de prelevare si injectare al grasimii;
  2. infectii,hematoame, seroame;
  3. cicatrici vicioasela locul de introducere al canulelor;
  4. diminuarea sensibilitatii tegumentare ca urmare a lezarii nervilor superficiali

Controalele sunt obligatorii la 2-3 zile pana la 14 zile, la 3, 6, 9, 12 luni.

De notat faptul ca Fournier (cel care e considerat parintele lipoaspiratiei) sugereaza ca grasimea excedentara poate fi inghetata pana la un an si refolosita!

Din aceeasi categorie: