Lipoaspiratia

Lipoaspiratia

Lipoaspiratia , adevarat fenomen social ,este interventia chirurgicala cea mai practicata in lume. Pierre Fournier a fost cel care a facut din aceasta tehnica o oeratie la indemana oricarui doctor, utilizand seringa.El a propus aspirarea grasimii prin tunelizare incrucisata, pe directia liniilor de forta gravitationala.

De subliniat faptul ca lipoaspiratia constituie o metoda de indepartare a depozitelor adipoase situate in zone ce sunt genetic programate sa raspunda greu la orice dieta de slabire. (coapse, fese, aripioare, abdomen). Pacientele intreaba de regula „de cate kilograme am sa scap?”

Total gresit: nu este un tratament al obezitatii, ci doar de conturare a corpului, de sculptura si totodata o metoda excelenta de stimulare a vointei propii de a obtine dimensiunile dorite.

Pacientii care beneficiaza de aceasta interventie trebuie sa se afle intr-o stare de sanatate buna, cu o greutate relativ normala pentru varsta si inaltime, ce prezinta depozite de grasime localizate si o elasticitate / turgor al pielii de calitate buna.

Tehnica operatorie – lipoaspiratie

  1.  CLASIC tehnica tumescenta – se infiltreaza zonele interesate cu solutie Klein (contine adrenalina pentru a preveni sangerarea) pana la aparitia cojii de portocala. Cu canulele, introduse prin 2-3 incizii cat un varf de bisturiu se extrage grasimea atat in plan profund cat si superficial. Cand stratul restant hipodemic ajunge la 1 cm grosime, iar prin canule apar firisoare de sange, operatia se considera terminata.
  2. Lipoaspiratia cu diverse aparate: ultrasunete, jet de apa, laser etc.

Spitalizarea este de obicei 1zi, anestezia poate fi locala,intravenoasa, generala in functie de localizarea si numarul de zone tratate. Cantitatea optima de grasime extrasa este de 3-4 litri, ce depaseste aceasta cantitate presupune prin pierderea de sange,electroliti o ingrijire corespunzatoare.

Postoperator

Pacientul va primi medicatie antibiotica,antalgica,antiinflamatorie pentru 5-7 zile.

Va trebui sa poarte un corset special timp de 4-6 saptamani, timpul cel mai optim de efectuare fiind anotimpul rece. Firele se scot la 7-10 zile, este recomandat masajul, vindecarea definitiva va fi dupa 3-4 luni.

Denivelarile , umflaturile, eechimozele dispar dupa 14 zile.

Complicatii

  • hematoame
  • seroame
  • denivelari de contur
  • hipoestezie cutanata
  • necroze cutanate
  • infectii localizate
  • asimetrii
  • pigmentari tegumentare

Adevarat sau fals?

Lipoaspiratia este un tratament pentru obezitate? FALS

 

trateaza doar zonele inestetice , rezistente la metodele de slabire

In zonele tratate , grasimea se mai depune? FALS

 

in zonele tratate, daca pacientul se ingrasa , celulele restante grasoase se maresc,dar nu atat de mult ca in zonele netratate

Lipoaspiratia Rezolva celulita? FALS

 

celulita se rezolva prin sport, dieta, masaje anticelulitice

Din aceeasi categorie: