Otoplastie

Despre otoplastie

Otoplastia este una dintre cele mai frecvente anomalii intalnite la nivelul capului si gatului, Cauzele determinante sunt conca urechii disproportionat de mare si un antehelix nedezvoltat. Acest aspect reprezinta o sursa permanenta de disconfort emotional, de  adaptibilitate in viata sociala. Porecla de “ÜRECHI CLAPAUGE” este des auzita pe coridoarele scolilor.

Scopul otoplastiei este de a reduce unghiul dintre ureche si cap la  25-30%. Incizia este plasata in spatele urechii, astfel incat cicatricea este aproape invizibila. Toate procedurile afecteaza doar urechea exterioara, fara nici un efect asupra acuitatii auzului.

In timpul consultatiei se stabileste forma, dimensiune si pozitia urechii externe. Tot atunci se inspecteaza canalul urechii externe ca si mebrana timpanica.

 

Care este varsta potrivita pentru corectia urechilor clapauge sau decolate?

Otoplastia este o operatie ce se poate efectua la orice varsta, dar pentru a evita impactul negativ emotional si trauma unei copilarii frustrate cea mai potrivita varsta este intre 5-7 ani, inainte de contactul cu colectivitate.

Din punct de vedere al anesteziei, procedura se poate efectua cu anestezie generala, daca copilul este mic. La varste mai mari (10-12ani) si adulti se poate practica anestezia locala fara dificultate. De importanta majora este renuntarea la fumat, cu 30 de zile inainte de operatiei.

Obiectivele operatiei

  1. reducerea dimensiunilor concale auriculare
  2. refacerea si remodelarea antehelixului
  3. repozitionarea mai aproape de cap al pavilionului auricular remodelat si de dimensiuni mai mici

Cum se efectueaza operatia de otoplastie?

Abordarea se efectueaza de regula prin efectuarea inciziei in felie de portocala pe fata dorsala a urechii,la aproximativ 1 cm de marginea helixului pentru o vindecare de buna calitate. Se decoleaza in plan subpericondral ,fara a afecta fata externa a pavilionului si se excizeaza cartilajul conchal excedentar , Cu  sau fara fire se inroleaza helixul derulat in functie de rigiditatea sa. Concomitent se expune si sectioneaza muschiul auricular posterior pentru a se micsora unghiul scafo-conchal. 

La sfarsitul procedurii,pavilionul auricular trebuie sa stea in pozitie normala ,fara tensiune  sau presiune externa.Dupa hemostaza riguroasa, sutura se efectueaza in dublu plan cu fire atraumatice 5.0. Inainte de pansament se verifica simetria obtinuta, deoarece daca unghiul concho-mastoidian difera,acesta nu mai poate fi corectat ulterior.

Otoplastia – ingrijiri postoperatorii   

In functie de tipul anesteziei, pacientul se poate externa in aceeasi zi. Pansamentul are un rol important in obtinerea rezultatului final:canalul auricular este protejat cu o mesa imbibata in antibiotic, o alta mesa cu antibiotic mentine pavilionul remodelat,astfel incat asupra sa sa nu se exercite nici o presiune sau jena.

Pansamentul este mentinut timp de 8 zile,pacientul primind medicatie antalgica si antibiotica. Firele de sutura se scot la 8-10 zile. Este foarte important ca pacientul sa poarte o bentita de protectie zi si noapte timp de 4 saptamani. Vindecarea definitiva e considerata la 6 luni.

Din aceeasi categorie: