Augmentare sani

Augmentare mamara

De la inceputul umanitatii, ideea de feminitate a fost asociata cu dimensiunea bustului; tipul „ideal” depinzand de ideologia vremii si de tiparele  conteporane impuse de mass-mediei. Primele augmentari mamare au loc la sfarsitul secolului 19,  fiind folosite materiale ca siliconul, grasimea , parafina, diverse tipuri de creme cu consecinte dezastruoase asupra corpului uman.

Impactul psihologic al operatiei de augmentare sani

Mărirea sânilor cu implanturi (mamoplastia de augmentare) poate fi soluția la care recurgem dacă suntem nemulțumite de mărimea bustului nostru, dacă volumul sânilor ni s-a modificat din diverse motive (naștere, scădere în greutate, îmbătrânire) ori dacă unul sau ambii sâni nu s-au dezvoltat normal.

Rezultatele vizibile ale operației vor fi modificarea mărimii și a profilului bustului, precum și ameliorarea echilibrului siluetei, dar cel mai mare câștig rămâne plusul de încredere pe care îl aduce o bună imagine asupra propriului corp.

Atenție, însă! Mamoplastia de augmentare nu poate rezolva, toate problemele legate de aspectul estetic al sânilor. . ”Dacă vă doriți ca sânii să arate mai plini și să fie mai ridicați, este necesară o operație de lifting efectuată împreună cu implantul mamar. Liftingul mamar poate fi realizat în același timp cu operația de augmentare sau se poate realiza printr-o intervenție separată”, spune specialistul.

Ce trebuie sa stabilim inainte de operatie

  1. Alegerea inciziei pentru introducerea implantului
    De regula , cea mai utilizata incizie de introducere a unui implant este cea situata in sanul submamar, urmata  de cea periareolara si apoi axilara.
  2. Odata acest lucru stabilit, important este locul de efectuare a buzunarului: subpectoral sau subglandular, in functie de calitatea tegumentului si grosimea glandei mamare.
  3. Dimensiunile implantului si forma lui (rotunda sau anatomica). Dupa masuratori precise, implantul trebuie sa nu depaseasca diametrul hemitoracelui pacientei, tesuturile supraiacente sa il acopere, astfel rezultatul sa fie cat mai natural.

 Interventia de augmentare

Intervenția de augmentare mamară poate fi realizată sub anestezie generală sau cu sedare intravenoasă, iar inciziile sunt efectuate în zone ascunse pentru a reduce vizibilitatea cicatricilor (incizie în șanțul submamar, incizie transaxilară sau periareolară).  După efectuarea inciziei, implantul este inserat într-un buzunar creat fie sub mușchiul pectoral, fie direct sub țesutul mamar (în spatele glandei mamare), pe mușchiul pectoral. Metoda aleasă diferă în funcție de tipul implantului, de mărimea lui, de forma corpului și recomandările medicului. Inciziile sunt închise în straturi prin suturi și benzi adezive, cicatricile estompându-se în timp.Durata interventiei operatorii este de regula 1-2 ore, cu supraveghere de 24 ore in clinica. Pacienta va primi medicatie  antibiotica,antiinflamatorie si antialgica.

Postoperator

  • -spitalizarea este de 24 ore;
  • -este restransa activitatea fizica timp de 4-6 saptamani;
  • -purtarea bustierei este obligatorie timp de 4-6 saptamani;
  • -firele se scot la 12-14 zile;
  • -va purta sutien fara corset metalic
  • -va evita ridicarea bratelor in prima luna potsoperator.

Riscuri postoperatorii

Sunt mai multe riscuri pe care medicul trebuie să le explice pacientei înainte de operație și ele se referă în principal la cicatrizare vicioasă, sângerare (hematoame), posibilitatea de infecție, vindecarea dificilă a plăgilor, modificări de sensibilitate ale mamelonului sau sânilor, formarea unui țesut cicatriceal ferm, dur, in jurul implantului (contractura capsulară), scurgerea implantului sau ruperea acestuia, cudarea (plierea) pielii deasupra implantului, riscuri legate de anestezie, edem, tromboze, dureri persistente.

În ceea ce privește legătura dintre augmentarea mamară și riscul de cancer, specialistul ne spune că femeile cu implanturi de sân nu sunt expuse unui risc mai mare de a face cancer mamar, în urma operației. Este adevărat, în schimb, că implantul poate îngreuna depistarea unui cancer de sân în timpul mamografiei, prin mascarea anumitor țesuturi. Pacienta trebuie să îl informeze pe medicul imagistician despre faptul că are implanturi mamare, în momentul realizării investigației.

De asemenea, este bine să știm, dacă ne propunem să devenim mame după realizarea operației de augmentare mamară, că vom putea alăpta fără niciun fel de probleme. ”În mod normal, implanturile de silicon nu împiedică în niciun mod alăptarea cu condiția ca intervenția să fie realizată corect, în mod profesionist. O temere des întâlnită în rândul viitoarelor mame care au apelat la o astfel de operație este aceea a unei posibile scurgeri de silicon în lapte și, astfel, a unei presupuse toxicități. Nici soluțiile saline, nici siliciul din protezele mamare nu se pot scurge și contamina laptele”, spune specialistul.

Din aceeasi categorie: