Chirurgia pleoapelor

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastică şi estetică

Chirurgia faciala

Chirurgia pleoapelor

Blefaroplastia este o intervenÅ£ie chirurgicală prin care se înlătură excesul de piele, Å£esut adipos şi muşchi atât din pleoapa superioară cât şi din cea inferioară. Prin blefaroplastie se pot înlătura “pungile” de sub ochi şi excesul de piele de la nivelul peoapelor superioare. Blefaroplastia nu înăltură aspectul de “picior de cioară” sau alte riduri.

Blefaroplastia este individualizată pentru fiecare pacient în funcÅ£ie de particularităţile acestuia. Poate fi realizată singură adresându-se pleoapei superioare, inferioare sau amândoura sau concomitent cu alte proceduri chirurgicale pentru regiunea ochiului, sprâncenoasă, feÅ£ei sau nasului. Chirurgia pleoapelor nu poate opri procesul de îmbătrânire. Poate, însă, diminua aspectul de  “pungi” din regiunea pleoapelor.

TRATAMENTE ALTERNATIVE 

Tratamentele alternative ale laxităţii pielii sau “pungilor” de la nivelul pleoapelor constau atât în procedee chirurgicale (ex. liftingul de sprânceană) sau tratamente chimice. Ptoza pleoapelor (aspectul “căzut”) sau ectropionul (deficit al pleoapei inferioare) necesită intervenÅ£ii chirurgicale. Ridurile minore pot fi tratate peeling-uri chimice sau alte tratamente ale pielii. Aceste tratamente alternative pot avea la rândul lor complicaÅ£ii.

RISCURILE BLEFAROPLASTIEI  

Orice inervenÅ£ie chirurgicală are un anumit risc, şi este important ca dumneavoastră să înÅ£elegeÅ£i aceste riscuri. Alegerea dumneavoastră de a vă supune unei intervenÅ£ii chirurgicale trebuie făcută după ce aÅ£i înÅ£eles care sunt beneficiile şi riscurile acelei intervenÅ£ii. Trebuie să discutaÅ£i fiecare din posibilele complicaÅ£ii cu chirurgul dumneavoastră pentru a fi siguri ca aÅ£i înÅ£eles riscurile şi consecinÅ£ele blefaroplastiei.

Infecţia - Este foarte rară după operaţie. Dacă o infecţie apare, tratamente adiţionale care pot include şi antibiotice este necesar.

Ochii "uscaÅ£i". După blefaroplastie poate apare o secreÅ£ie scăzută de lacrimi. Aceasta nu poate fi prevăzută. Indivizii care au în mod normal ochii “uscaÅ£i” trebuie sfătuiÅ£i să-şi ia măsuri speciale în vederea blefaroplastiei.

Sângerarea. Este posibil, deşi neobişnuit, să apară un episod de sângerare în timpul intervenÅ£iei chirurgicale sau postoperator. Sângerarea poate apare sub piele sau în jurul globului ocular. În acest caz este necesar tratament de urgenţă. Să nu folosiÅ£i aspirină sau medicamente antiinflamatorii 10 zile înaintea operaÅ£iei deoarece acestea cresc riscul de sângerare. Hipertensiune (presiunea crescută a sângelui) necontrolată medical poate provoca sângerare în timpul operaÅ£iei sau după. Acumularea de sânge sub pleoape poate întârzia vindecarea şi cauza cicatrice inestetică.

Orbirea. Este extrem de rară după blefaroplastie. Poate fi cauzată de sângerare internă în jurul ochiului în timpul sau după intervenÅ£ia chirurgicală.

Cicatrizarea. Deşi este de aşteptat o bună vindecare după intervenÅ£ia chirurgicală, cicatrici anormale pot apare la nivelul pleoapei şi a Å£esuturilor profunde. Cicatricile pot fi inestetice şi de culoare diferită faţă de pielea din jur. Există posibilitatea să rămână urme sau mici chiste tegumentare la nivelul suturilor. Pentru aceste cicatrici inestetice sunt necesare tratamente adiÅ£ionale.

Alterarea structurilor profunde. Structurile profunde cum ar fi nervii, vase sangvine, muşchii globului ocular pot fi afectate în timpul intervenÅ£iei chirurgicale. Posibilitatea ca aceasta complicaÅ£ie să apară depinde de tehnica utilizată. Afectarea structurilor profunde poate fi temporară sau permanentă.

Asimetria. Regiunea facială şi cea a pleoapelor este în mod normal asimetrică. Pot exista diferenÅ£e între o parte şi cealaltă după o blefaroplastie.

Durerea cronică. Durerea cronică apare foarte rar după blefaroplastie.

AfecÅ£iuni tegumentare/ tumori tegumentare. Blefaroplastia este o procedură chirurgicală prin care se întind pielea şi structurile profunde cu laxitate crescută. Diferitele afecÅ£iuni tegumentare şi tumori tegumentare pot apare independent de chirurgia pleoapelor.

Ectropion. Îndepărtarea pleoapei inferioare de globul ocular este o complicaÅ£ie rară. O nouă intervenÅ£ie chirurgicală este necesară pentu a corecta această complicaÅ£ie.

Probleme de expunere a corneei.  La unii pacienÅ£i poate apare o dificultate în închiderea pleoapelor după operaÅ£ie ce are ca şi consecinţă uscarea corneei.  Dacă această complicaÅ£ie rară apare este necesar tratament adiÅ£ional.

Rezultate nesatisfăcătoare. Există posibilitatea obÅ£inerii unor rezultate nesatisfăcătoare (deformări vizibile, pierderea funcÅ£iei, dehiscenÅ£e, pierderea sensibilităţii) după blefaroplastie care sa va dezamăgească. În aceste cazuri rare sunt necesare proceduri chirurgicale adiÅ£ionale pentru a îmbunătăţi rezultatele.

ReacÅ£ii alergice. În cazuri rare au fost raportate alergii la materialul de sutură, topice locale, leucoplast. ReacÅ£iile alergice sistemice, care sunt mai importante, pot apare la medicamentele utilizate în timpul şi postoperator. ReacÅ£iile alergice pot necesita tratamente adiÅ£ionale.

Pierderea genelor. Poate apare în zona pleoapei inferioare după blefaroplastie. Aceasta nu poate fi prevăzută. Poate fi temporară sau permanentă.

Vindecare întârziată. DehiscenÅ£e ale plăgii sau vindecarea întârziată sunt posibile.

Efecte pe termen lung. Modificări ale aspectului pleoapelor pot apare odată cu procesul de îmbătrânire, expunerii la soare sau alte situaÅ£ii fără legătură cu chirurgia pleoapelor. Blefaroplastia nu opreşte procesul de îmbătrânire. Alte intervenÅ£ii chirurgicale sau alte tratamente pot fi necesare în viitor.