Chirurgia sprancenelor

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Chirurgia sprancenelor

O zon─â relativ neglijat─â, sprâncenele pot accentua senzația de „look” îmb─âtrânit prin aspectul c─âzut, mai ales în treimea lateral─â cu marcarea excesiv─â a ptozei pleoapelor superioare. În mod normal sprâncenele sunt localizate deasupra marginii orbitare superioare, dar cu trecerea timpului pot migra inferior, asfel c─â neglijarea acestui aspect poate influența negativ o alt─â intervenție cu scop cosmetic: blefaroplastia.

Se cunosc mai multe tehnici de ascensionare a sprâncenelor, adaptate la particularit─âțile pacienților:

-pexia intern─â a sprâncenelor care este efectuat─â în asociere cu blefaroplastia superioar─â. Are ca indicații ptoza medie, lateral─â și nu determin─â decât o ascensionare limitat─â.

-liftingul direct al sprâncenelor presupune excizia unei porțiuni de tegument situat chiar deasupra sprâncenei. Este utilizat mai ales în cazul b─ârbaților, ce pot camufla mai ușor cicatricile.

-liftingul frontal coronar ce produce efectul cel mai dramatic asupra ridurilor etajului facial superior, dar prezint─â dezavantajul c─â altereaz─â poziția inserției scalpului și c─â este perceput─â ca o „chirurgie extesiv─â”.

Preoperator, se iau aceleași precauții ca la alte intervenții efectuate în aceast─â zon─â. Intervenția dureaz─â în medie 30-40 minute, putându-se prelungi dac─â este asociat─â cu alte proceduri, iar anestezia utilizat─â poate fi cea local─â, analgezia intravenoas─â sau general─â în funcție de particularitatea pacientului.

Dintre efectele adverse și complicații sunt de amintit:

- tulbur─ârile de sensibilitate, ce dureaz─â o perioad─â între 8-10 s─âpt─âmâni,

-formarea de hematoame, echimoze, tumefacția pleoapelor superioare,

-pierderea temporar─â a p─ârului din sprâncene,

-supracorecția sprâncenelor, asimetria lor.

ALTERNATIVA NEINVAZIV─é: INJECTAREA CU TOXIN─é BOTULINIC─é ARE UN EFECT MEDIU DE ASCENSIONARE A SPRÂNCENEI MAI ALES ÎN TREIMEA LATERAL─é A SA .