Cicatrici keloide

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Alte proceduri

Cicatrici keloide

ÎNDEP─éRTAREA CHIRURGICAL─é A CICATRICILOR INTRODUCERE

  Tratamentul chirurgical al cicatricilor este o procedur─â frecvent folosit─â de chirurgii plastici. Cicatricile sunt rezultatul inevitabil al accidentelor, bolilor sau al interven┼úiilor chirurgicale. De┼či este imposibil de îndep─ârtat în totalitate o cicatrice, chirurgii plasticieni pot îmbun─ât─â┼úii aspectul unei cicatrici, textura ei. Tehnicile de îmbunat─â┼úire a aspectului unei cicatrici sunt multe ┼či variate. Unele tratamente includ ┼či metode de fizioterapie sau masaj în completarea interven┼úiei chirurgicale.

TRATAMENTE ALTERNATIVE

  Tratamentele alternative const─â în a injecta cortizon sau alte medicamente în cicatrice sau folosirea unor bandaje compresive aplicate peste cicatrice. Dermabraziunea ┼či alte tehnici chirurgicale pot fi folosite pentru estomparea cicatricilor. 

RISCURILE IMPLICATE

  Orice procedur─â chirurgical─â implic─â un anumit nivel de risc. Este decizia fiec─ârui individ în a se supune acestei interven┼úii ┼či aceasta se bazeaz─â pe compararea riscurilor cu beneficiile poten┼úiale. Totu┼či, de┼či majoritatea pacien┼úilor nu vor suferi niciodat─â urm─âtoarele complica┼úii, trebuie s─â discu┼úi despre ele cu chirurgul plastician pentru a fi sigur c─â ai în┼úeles posibilele complica┼úii ┼či consecin┼úe ale interven┼úei de estompare a cicatricilor.

  Sângerarea- Este posibil de┼či neobi┼čnuit, s─â existe episoade de sângerare în timpul sau dup─â interven┼úie. Dac─â sângerarea apare post operator, aceasta poate implica efectuarea de urgen┼ú─â a unui tratament pentru drenarea sângelui acumulat (hematomului). Nu lua┼úi aspirin─â sau alte medicamente antiinflamatoare cu zece zile înainte de interven┼úia chirurgical─â, acestea contribuie la m─ârirea riscului de sângerare.

  Infec┼úia- Dup─â acest tip de interven┼úie infec┼úiile sunt neobi┼čnuite. Dac─â orice tip de infec┼úie apare, vor fi necesare tratamente cu antibiotice sau alte interven┼úii chirurgicale .

  Cicatricile- În urma tuturor interven┼úiilor chirurgicale rezult─â cicatrici, unele mai vizibile decât altele. De┼či o vindecare normal─â este de a┼čteptat pot s─â apar─â cicatrici anormale atât pe piele cât ┼či în ┼úesuturile interioare. Aceste cicatrici pot s─â aib─â un aspect neatractiv, de culoare diferit─â de cea a pielii. Suturile, copciile folosite pot l─âsa urme vizibile. Exist─â posibilitatea ca cicatricile s─â limiteze mi┼čc─ârile ┼či func┼úiile. Pentru a trata aceste cicatrici anormale pot fi necesare alte interven┼úii. Alterarea structurilor mai profunde- structurile profunde cum ar fi nervii, vasele de sânge ┼či mu┼čchii pot fi afectate. Riscul de a afecta aceste structuri variaz─â în func┼úie de localizarea cicatricilor. Afectarea acestor structuri poate s─â fie temporar─â sau chiar permanent─â.

  Desfacerea suturii- pân─â când vindecarea este complet─â este posibil ca incizia s─â se desfac─â. Acest fapt poate determina un rezultat de slab─â calitate. Dac─â se întâmpl─â acest lucru este posibil s─â fie necesar─â o nou─â interven┼úie chirurgical─â.

  Colaborarea pacientului în activit─â┼úile postoperatorii- Co┼čtientizarea pacientului de a respecta restric┼úionarea activit─â┼úilor postoperator este crucial─â. Toate activit─â┼úile care pot provoca afectarea zonei operate trebuie evitate pân─â la vindecarea complet─â.

  Reac┼úii alergice- Rareori au fost înregistrate reac┼úii alergice la benzile de leucoplast, firele de sutur─â sau substan┼úele folosite pentru preg─âtirea opera┼úiei. Reac┼úii sistemice care sunt mai serioase pot rezulta în urma medicamentelor folosite în timpul interven┼úiei sau al tratamentului medicamentos. Înl─âturarea reac┼úiilor alergice implic─â un tratament adi┼úional.

  Anestezia- Atît anestezia locala cît ┼či anestezia general─â implic─â riscuri. Sunt posibile complica┼úii, accidente dar acestea sunt aceleasi ca pentru orice alta interventie chirurgicala.

  Rezultate nesatisf─âc─âtoare- Exist─â posibilitatea ca rezultatul interven┼úiei s─â nu fie satisf─âc─âtor. Po┼úi fi chiar dezam─âgit de rezultat.

TRATAMENTE SAU INTERVENŢII CHIRURGICALE AUXILIARE

  Exist─â posibilitatea ca în unele cazuri s─â nu se ating─â rezultatul dorit în cursul unei singure opera┼úii. În acest caz sunt necesare multiple interven┼úii. Dac─â apar complica┼úii pot fi necesare interven┼úii sau tratamente suplimentare. Chiar dac─â riscurile ┼či complica┼úiile nu sunt frecvente, cele citate mai sus sunt în mod particular asociate cu acest tip de interven┼úie. Alte complica┼úii sau riscuri sunt mai curând neobi┼čnuite.

┼×tiin┼úa medicinei ┼či chirurgia nu este o ┼čtiin┼ú─â exact─â. Totu┼či, de┼či rezultatele bune sunt de a┼čteptat, nu se poate oferi o garan┼úie în privin┼úa rezultatelor ob┼úinute.