Lifting frontal

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Chirurgia faciala

Lifting frontal

Liftingul frontal este procedur─â chirurgical─â ce are ca scop corecția semnelor de îmb─âtrânire ap─ârute la nivelul etajului facial superior: riduri transversale frontale și la baza nasului adânci, riduri verticale de încruntare, ptoza sprâncenelor mai ales în treimea lateral─â, aspectul de sup─ârare și tristețe chipului. C─âderea sprâncenelor poate determina sau exagera aspectul c─âzut al pleoapelor superioare. Asfel, corecția ptozei frontale cu reașezarea sprâncenelor la nivelul arcului orbitar superior poate inl─âtura un așa zis exces tegumentar al pleoapelor. Evaluarea sistematic─â a fiec─ârui pacient este esențial─â pentru alegerea tipului de lifting frontal, ținând cont de calitatea tegumentului, inserția firelor de p─âr, poziția spr─âncenelor, activitatea musculaturii frontale. In functie de acesti factori, se pot efectua trei proceduri de baz─â: lifting coronar, mediofrontal sau direct al sprâncenelor.

INDICAȚII : 1-liftingul coronar și mediofrontal este indicat cu prec─âdere la pacientele cu p─âr bogat și inserția joas─â a scalpului, ce prezint─â riduri transverse frontale si glabelare (verticale, între sprâncene), astfel încât incizia poate fi ușor camuflat─â fie de podoaba capilar─â, fie de schimbarea coafurii; 2-liftingul direct al sprâncenelor reprezint─â tehnica prin care are loc o ascensionare directâ a sprâncenelor, dar pacientul trebuie s─â accepte prezența cicatricilor. Pentru acest motiv, marea majoritate a pacienților sunt b─ârbați cu sprâncene stufoase sau pacienți în vârst─â cu numeroase riduri frontale. Deasemeni, pot beneficia femeile ce doresc doar ascensionarea unei porțiuni a sprâncenei și care pot camufla cicatricea prin machiajul adecvat. Nu este comun ca in cazul sprancenelor,capatul medial al acestora sa fie in pozitie normala (deasupra marginii orbitare), dar sa se continue cu caderea capatului lateral ce accentueaza caderea pleoapei superioare, ca” un acoperis in pant─â”. Cel mai bun rezultat în aceste cazuri se obține cu abordarea direct─â–lifting direct al sprâncenelor, f─âr─â a elimina ridurile transversale și a exciza porțiuni din musculatur─â.

PREOPERATOR ,sunt luate acelasi masuri ca si la liftingul facial: -este interzisa administrarea de medicamente ce determina sangerare prelungita (aspirina, antiinflamatorii nesteroidiene,preparate pe baza de heparina) ca si vitamine E cu 2 saptamani inainte de operatie; - fumatul este interzis cu 4 saptamani anterior interventiei; -pacienta sa nu fie la menstruatie; -sa anuntati medicul d-voastra despre alte afectiuni( cardiace, renale , diabet zaharat, antecedente alergice). In dimineata interventiei pacienta/ul trebuie sa-si samponeze parul cu o solutie antimicrobiana si sa nu prezinte urme de fixativ ceara de par sau alt machiaj.Nu este necesar sa va radeti deoarece parul va fi prins cu clame pentru a marca zona incizionala.Aceasta va fi situata posterior cu aproximativ 5 cm de linia de insertie a parului.Decolarea tegumentului frontal are loc rapid , fara sangerare importanta, cu excizia partiala a maselor musculare frontale responsabile de aparitia ridurilor.Lamboul frontal decolat este mobilizat cranial, iar surplusul excizat.Dupa hemostaza atenta, se practica sutura inciziei, dupa verificarea atenta a pozitiei si simetriei sprancenelor. Interventia dureaza in medie 1,5-2 ore, iar convalescenta pana la 3 saptamani. Daca interventia se asociaza cu liftingul cervico-facial sau blefaroplastia este de notat ca aceste operatii preced intotdeauna liftingul frontal.

POSTOPERATOR: Firele se scot de regul─â la 14 zile, dar sp─âlarea pe cap este permis─â dupa 480. Pacienta/ul va primi medicație analgetic─â si antibiotic timp de 5 zile. Ca reactii nepl─âcute , imediat postoperator sunt de notat: -durerea de cap accentuat─â in regiunea frontala, datorit─â elong─ârii ramurilor nervoase; -tumefacție semnificativ─â a pleoapelor,ce se poate accentua in ziua a 2-3.

COMPLICATII : -sângerarea abundent─â, formarea de hematoame; -necroz─â tegumentar─â în caz de forțare a limitelor de excizie; -alopecie temporar─â; -modific─âri ale sensibilit─âții regiunii frontale. În concluzie, liftingul frontal constituie o metod─â util─â de rejuvenare a etajului facial superior, al c─ârui efect este accentuat in asociere cu liftingul facial sau blefaroplastia.

Ca alternativ─â la aceast─â intervenție operatorie, injectarea cu toxin─â botulinic─â pentru atenuarea ridurilor obține acelasi efect, dar din p─âcate efectul este limitat la doar 4-6 luni. Considerat─â ca o „terapie de infrumusetare la pauza de masa” , terapia antirid cu toxina botulinica este mult mai comoda de efectuat, dureaza in medie 20minute, recuperarea este imediata, fara a presupune riscul complicatiilor ce pot apare in urma unei interventii chirurgicale de anvergura.

Download: new