Tratament hipersudoratie

Logo Coresth

Coresth

Dr. CORNELIA PANCHICI

Chirurgie plastic─â ┼či estetic─â

Alte proceduri

Tratament hipersudoratie

Considerat─â ca o descoperire epocal─â, noțiunea de toxin─â botulinic─â nu mai este la ora actual─â o necunoscut─â pentru public. Sesizat─â intâmpl─âtor, ca multe alte medicamente, în 1895 de catre Emile P. Van Ermengem, efectele benefice ale toxinei botulinice și utilizarea sa în industria cosmetic─â a fost popularizat─â de c─âtre soții Carruthers, ce au obsevat și exploatat pentru prima oar─â dispariția ridurilor glabelare în urma trat─ârii cu aceast─â otrav─â a blefaroplasmului. Primele aprob─âri ca medicament au fost notate în anii 1989-1990, strict pentru tratamentul strabismului, blefaroplasmului și a altor spasme faciale, dar anul 1992 marcheaz─â revoluția în domeniul cosmetic. În urma utiliz─ârii și studierii efectelor toxinei botulinice, s-a constatat c─â determin─â nu numai o paralizie trec─âtoare a musculaturii, ci și o inhibiție a secreției glandulare, fapt ce a deschis un câmp vast în tratamentul hipersudorației axilare, palmare și a sindromului Frey (al hipersaliv─ârii).

Hiperhidroza este o afecțiune jenant─â din punct de vedere socio-profesional, ce poate avea multiple cauze: tulbur─âri endocrine, menopauza, obezitate. Apariția momentelor de transpirație excesiv─â este legat─â de stimuli ca stressul, activitatea fizic─â intens─â, emoțiile.

Tratamentul cu toxin─â botulinic─â presupune efectuarea unor injecții în zona vizat─â (axil─â, palme) la o anumit─â concentrație care va avea ca efect inhibarea secreției, ce va dura în medie între 6-8 luni. Nu exist─â nici o modificare a mirosului transpirației, chiar dac─â debitul s─âu va sc─âdea. De regul─â, terapia este puțin dureroas─â prin aplicarea pe tegumente de crem─â anesteziant─â tip Elma. În ceea ce privește zona palmar─â, terapia devine mai nepl─âcut─â datorita numeroaselor puncte injecționale, din 2 în 2 cm, pentru a putea cuprinde multitudinea de glande sudoripare existente. Utilizarea cremelor Elma, asociate cu utilizarea gheții local sau anestezia i.v., pot inl─âtura nepl─âcerile cauzate de terapie. Dat─â fiind eficacitatea medicamentului pe o zon─â limitat─â la doar 1,5- 2 cm, se pot administra doze recurente intradermic la intervale de timp care permit suprapunerea ariilor de r─âspândire. Astfel are loc o maximalizare a efectului s─âu, cu reducerea dozelor injectate în timp.  

În afar─â de efectele dureroase, exist─â riscul, mai ales la nivel palmar, de a injecta toxin─â la nivelul masei musculare mici, ce poate determina jen─â la efectuarea mișc─ârilor de finețe ale mâinii. De asemenea, la nivel pulpar, se poate injecta toxin─â la nivel capilar cu posibiltatea dezvolt─ârii anticorpilor antitoxin─â, fapt ce ii scade eficacitatea la inject─ârile ulterioare. Efectele magice ale medicamentului încep s─â se instaleze dup─â 48-72 ore, cu un maxim la 10-12 zile. Dup─â tratament, activitatea zilnic─â se poate reâncepe imediat, f─âr─â a exista convalescenț─â.